New York wil recht op abortus en contraceptie verankeren in de wet

 

 ©  REUTERS

De Amerikaanse staat New York wil het recht op abortus en contraceptie verankeren in de wetgeving van de staat, nadat het Hooggerechtshof afgelopen week het federale recht op abortus annuleerde. De Senaat van de staat keurde daarover vrijdag een wettekst goed.

Laurence TorckBron: BELGA

Met het “Equal Rights Amendment” profileert de politiek progressieve staat zich als een van de eerste om de reproductieve rechten wettelijk te beschermen. Het amendement gaat echter verder dan dat, meldt The New York Times. Het verbiedt de overheid om te discrimineren op basis van een reeks kwalificaties zoals ras, etniciteit, afkomst, handicap of geslacht. Op de lijst staan ook seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en zwangerschap expliciet vermeld.

Het Huis van Afgevaardigden moet de tekst nog goedkeuren, waarna de bevolking zich tijdens een referendum over de wet moet uitspreken. De wet kan ten vroegste in 2024 van kracht worden. “We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, aangezien de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren”, zei senator Liz Krueger, die het amendement heeft opgesteld. “Het wordt steeds belangrijker om zaken te verankeren in de grondwet of de wetten van de staten.”

Het Hooggerechtshof maakte op 24 juni een einde aan het historische arrest Roe versus Wade uit 1973, dat het federale recht  op abortus verzekerde. Staten kunnen nu dus zelf kiezen of ze abortus al dan niet toelaten. Ongeveer de helft van de staten, vooral in het centrum en het zuiden van het land, zouden abortus willen verbieden of hebben dat al gedaan. Een tiental progressieve staten - naast New York ook onder meer Vermont, Maryland, Californië en Washington - heeft dan weer al aangegeven het recht op abortus te willen beschermen.

LEES OOK. Terwijl het Hooggerechtshof de VS hertekent, kan Biden alleen machteloos toekijken (+)

Winst voor Democraten

De annulering van het federale recht op abortus in de Verenigde Staten mag dan wel een grote politieke nederlaag zijn voor de Democraten, de partij ziet wel een sterke toename van de financiële steun. In een week tijd hebben de Democraten en organisaties de partij steunen meer dan 80 miljoen dollar (ruim 76 miljoen euro) opgehaald, schrijft het Amerikaanse persagentschap Associated Press.

Het hoge bedrag toont aan dat de uitspraak van het Hof de kiezers motiveert om naar de stembus te trekken. In zijn toespraak na de uitspraak zei president Joe Biden ook al dat de kiezers hun stem moeten laten horen en bij de Midterms in november moeten stemmen voor politici die het recht op abortus in de wet willen verankeren. Die boodschap lijken donoren dus begrepen te hebben.

LEES OOK. Voor verschillende Amerikaanse staten is verbod op abortus niet genoeg: zelfs wie patiënt grens helpt oversteken, kan vervolgd worden (+)

Middelen slecht verdeeld

Bronnen binnen de Democratische partij wijzen er echter op dat de meeste middelen geschonken worden aan nationale campagnes, terwijl het abortusbeleid nu net op het niveau van de staten wordt bepaald. En net op dat niveau staan de Republikeinen veel sterker, omdat ze jarenlang geld gepompt hebben in belangrijke lokale verkiezingen die vaak over het hoofd gezien worden, legt AP uit.

“De Democraten kunnen het zich niet meer permitteren om verkiezingsraces die minder prominent op de stembiljetten staan systematisch te verwaarlozen, zeker nu de Republikeinen binnendringen in onze beslissingen rond gezondheidszorg, onze slaapkamers en onze huwelijken”, zegt Gabrielle Chew, de woordvoerster van het Democratic Legislative Campaign Committee, dat mee verkiezingen op staatsniveau ondersteunt. “Dit moet een wake-upcall zijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten