“Het was ludiek bedoeld”: schepen trekt bordjes terug nadat slachtoffers van seksuele intimidatie boos reageren

 

 ©  fvv

GENT -

De slogan ‘Mag ik je peuken?’ zal niet meer opnieuw opduiken in Gent. Na kritiek uit verschillende hoeken erkent bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) dat de slogan slachtoffers van straatintimidatie miskent. “Dat inzicht is onder mijn huid gekropen.”

Bert Staes

LEES OOK. Klacht tegen ‘Mag ik je peuken?’-campagne: “Mes in rug van slachtoffers seksueel geweld”

De slogan was het uithangbord van een sensibiliseringscampagne tegen peuken op straat. Peuken zijn goed voor een aanzienlijk deel van het straatafval in Gent en het stadsbestuur wil rokers oproepen hun peuk in de vuilnisbak te gooien.

Op vuilnisbakken en bushokjes verscheen de slagzin ‘Mag ik je peuken?’, maar daar kwam al snel kritiek op. Een Gentse noemde de slogan “een mes in de rug voor de vele Gentse slachtoffers van seksueel geweld” en diende klacht in bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Na een gesprek met Van Braeckevelt geeft de schepen in een tekst op sociale media toe dat de campagne ongelukkig was. Ze was “ludiek bedoeld”, klinkt het. En ze werkte, “toch wat aantal op de grond gedumpte peuken betreft. Maar zou ik ze opnieuw lanceren op die manier? Neen. Er was een onbedoeld effect bij de slachtoffers van straatintimidatie.”

 

 ©  Stad Gent

Er is ook een incident gemeld waarbij iemand op straat in Gent ’s avonds werd achtervolgd met zo’n campagnebordje.

“Zelf voel ik me veilig op straat, dat geluk en voorrecht heb ik”, schrijft Van Braeckevelt. “Maar dat heeft er mee voor gezorgd dat ik een blinde vlek heb, en een gevolg van deze campagne onvoldoende heb ingeschat”, schrijft Van Braeckevelt. “Dat inzicht is onder mijn huid gekropen.”

“In het belang van de slachtoffers van intimidatie en ander ongewenst gedrag zou ik deze campagne niet meer opnieuw zo aanpakken. Volgende keer zoeken we een andere manier, beloofd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent