Rutger en Melanie maken cider in hun eigen tuin: “Élke appel hebben we zelf geplukt”

 

 ©  David Van Hecke

GENT -

Wie graag cider drinkt, kan deze zomer een nieuwe Gentse cider proeven: Druug. De droge appel- en perencider is het werk van Melanie en Rutger, een koppel uit Nieuw Gent met een voorliefde voor Belgische appelrassen en een allergie aan voedselverspilling.

Bert Staes

“Het is toch een beetje gek dat wij in een land met zo veel appels en peren, wel een biercultuur maar geen cidercultuur hebben?” Je hoeft Melanie Lavens (31) en Rutger Roeyhaert (32) maar even te horen praten over hun passie voor cider en je bent al verkocht.

Het koppel uit Nieuw Gent lanceert deze zomer de eerste flessen van Druug, hun handgemaakte appel- en perencider. Zaterdag waren ze te gast op het bierfestival van DOK Brewing Company aan Dok Noord, maar hun cider is ondertussen op meerdere plaatsen in Gent te proeven.

 

 ©  bst

“Noem het een extreem uit de hand gelopen hobby.” Melanie en Rutger begonnen zes jaar geleden zelf cider te maken in hun garage in Nieuw Gent. “We hadden een appelboom staan in onze tuin en konden het niet aanzien dat die appels lagen weg te rotten.”

Jaar na jaar groeide het project uit tot Druug, een echte Gentse cider. “We maken de cider nu in een container in onze tuin. Daar staan twee grote vaten van 1.000 liter.”

De appels en peren plukken ze allemaal zelf. “De pluk is een enorm werk ja, maar we kunnen zeggen dat we elke appel in onze cider in onze eigen handen gehad hebben. We zijn continu op zoek naar oude Belgische hoogstamrassen, die zijn vaak niet zo geschikt om te eten.”

 

 ©  IF

 

 ©  IF

Melanie en Rutger schuimen de streek af op zoek naar plaatsen waar mensen hun appelbomen niet plukken. “Zo hebben we ook appels van aan de Bijloke of het Ghuislain. De appels laten we persen en het sap vergisten we met champagnegist. Dat geeft de cider een droge nasmaak. Druug dus.”

Er zijn al verschillende kleine cidermakers in Vlaanderen, maar het blijft een relatief onbekend product. “In het Verenigd Koninkrijk, het Baskenland of Noord-Frankrijk is er een hele cidercultuur, maar bij ons niet. Onze supermarkten staan vol met buitenlandse ciders. En terwijl er zoveel boomgaarden zijn in België, verkopen we toch vooral appels uit het buitenland. Een beetje raar toch, niet?”

Het resultaat mag er alvast zijn: een zachte, smaakvolle cider met een droge afdronk. Druug bestaat momenteel in twee versies, eentje met appels en eentje met peren en is te vinden bij bierwinkel De Hopduvel, wijnbar Edelrot en enkele andere adressen. Info is hier te vinden.

 

 ©  David Van Hecke

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent