Felle betogingen in Oezbekistan: “Slachtoffers gevallen bij burgers en bij ordediensten”

President Sjavkat Mirzijojev. 

President Sjavkat Mirzijojev. ©  REUTERS

De recente betogingen tegen het regeringsbeleid in het autoritair geleide Centraal-Aziatische Oezbekistan hebben geleid tot “slachtoffers”, zowel bij burgers als bij de ordediensten. Dat heeft president Sjavkat Mirzijojev zondag gezegd tijdens een toespraak in de autonome regio Karakalpakië, het epicentrum van de protesten. Om hoeveel slachtoffers het gaat, of het gaat om doden of gewonden, verduidelijkte Mirzijojev niet.

gjsBron: BELGA

De protesten zijn de zwaarste crisis waarmee de president, aan de macht sinds 2016, te maken krijgt. Zaterdag zei Mirzijojev dat hij is een deel van voorgestelde grondwetswijzgingen gaat schrappen, als gevolg van de protesten. Tegelijkertijd heeft de president wel de noodtoestand uitgeroepen in Karakalpakië om “de veiligheid van de burgers” en “de terugkeer van de rechtsstaat” in het gebied te garanderen. De maatregel blijft een maand lang van kracht. Zondag lijkt de rust weergekeerd in hoofdstad Nukus.

De voorgestelde hervormingen hebben in Karakalpakië tot onrust geleid, omdat de expliciete verwijzingen naar de autonomie van het gebied uit de tekst waren verdwenen. Media hebben melding gemaakt van rellen en protestacties vrijdag, en ook zaterdag waren er protestacties.

In de regio Karakalpakië woont onder meer een etnisch-Turkse minderheid, de Karakalpakken. Het is een van de armste regio’s van het land. Er wonen zowat 2 miljoen mensen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten