Aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuiscijfers ook tijdens de voorbije week opnieuw gestegen in Mechelse regio

Themabeeld. © Rob Engelaar

Regio -

Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in het arrondissement Mechelen is tijdens de voorbije week opnieuw gestegen. Volgens Sciensano legden 1.144 mensen een positieve test af. Dat zijn er iets meer dan 300 meer dan tijdens de week voordien. Ook het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis ging flink de hoogte in.

Stijn Van de Sande

Tijdens de week van zaterdag 25 juni tot en met vrijdag 1 juli werden er door Sciensano 1.144 nieuwe bevestigde coronabesmettingen geregistreerd in de Mechelse regio. Dat zijn er 309 meer dan de 835 nieuwe gevallen die er tijdens de week voordien bevestigd werden. De week daarvoor lag het aantal besmettingen nog een stuk lager: 620. De laatste keer dat er meer besmettingen werden geteld dan tijdens de afgelopen week, was halverwege april. Toen raakten net geen 1.400 mensen officieel besmet met het coronavirus.

In elf van de twaalf steden en gemeenten steeg het aantal nieuwe besmettingen. In absolute getallen is Mechelen opnieuw de uitschieter met 311 nieuwe gevallen. Vorige week waren dat er nog 233. Heist-op-den-Berg volgt op ruime afstand met 164 besmettingen. Dat waren er 103 tijdens de week voordien. Lier en Puurs-Sint-Amands zitten met respectievelijk 97 en 96 net onder de honderd nieuwe besmettingen. Bonheiden is de enige gemeente waar het aantal nieuwe gevallen daalde: van 49 naar 44.

Hogere incidentie en ziekenhuiscijfers

In Puurs-Sint-Amands grijpt het coronavirus momenteel het wildst om zich heen. Berekend over een periode van twee weken en omgerekend naar 100.000 inwoners werden er 646 besmettingen geregistreerd. Dat is een forse stijging ten opzichte van de incidentie van 467 besmettingen een week eerder. Ondanks het gedaalde aantal besmettingen, blijft Bonheiden op de tweede plaats met een incidentie van 574. Mechelen telde 570 besmettingen per 100.000 inwoners. Bornem en Willebroek doen het een klein beetje beter. Helemaal onderaan staat Berlaar met 298 besmettingen.

Ook in de ziekenhuizen zijn de hogere besmettingscijfers merkbaar. Op donderdag 30 juni lagen er volgens de meest recente cijfers van Sciensano 190 mensen met een coronabesmettingen in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen. Dat zijn er 38 meer dan de 152 van precies een week eerder. Het aantal patiënten op de dienst intensieve zorgen is op een week tijd net niet verdubbeld: van zeven naar twaalf. Er moeten ook meer mensen aan de beademing. Dat aantal steeg van drie naar vijf.

Enkele tientallen nieuwe vaccinaties

Precies 36 mensen kregen afgelopen week nog een tweede prik voor de basisvaccinatie toegediend. Dat brengt het totaal aantal mensen dat de volledige basisvaccinatie kreeg op 299.567, ofwel 85,95% van het totale aantal inwoners in de Mechelse regio. Net geen honderd mensen kreeg vorige week een eerste boosterprik. Dat brengt de boostervaccinatiegraad op 71,85%.

Aangeboden door onze partners