Rock Werchter 2022 werd een ode aan de liefde en aan elkaar vastpakken

 ©  Geert Van de Velde

Rock Werchter 2022 werd na jaren huidhonger een ode aan de liefde, aan elkaar vastpakken en aan zorg dragen voor elkaar. Niet in het minst dankzij Måneskin, die explosieve headliner in het midden van de dag.

Politiek werd het zelden, op Rock Werchter 2022. Grote statements over de oorlog in Oekraïne of het abortusrecht in de Verenigde Staten waren witte raven – tenzij je Pearl Jam heet en elke twee nummers de nood voelt om een maatschappelijk thema aan te boren. Maar er was verdomd veel liefde, in elke porie en bij nagenoeg elk optreden.

Vaak was die liefde fysiek. Gretig en intens. Bovenkleren gingen uit, muzikanten doken daarna het publiek in. Voelen dat de fans bestaan, voelen dat de artiest bestaat. Goldband deed het, Idles deed het. En vooral ook Måneskin, dat uurtje seks – wars van alle conventies – op zaterdagmiddag. Bassist Victoria De Angelis schurkte tegen de massa met enkel nog stickers op de tepels. Had ze ook die weggelaten en daar verder geen statement over gemaakt – we zijn tenslotte 2022 –, het statement was des te groter geweest.

LEES OOK. Zanger Goldband breekt hielbeen tijdens optreden op Rock Werchter

 ©  Geert Van de Velde

Nu ook in het echt

Het publiek omarmde die liefde. Dat was misschien wel het beste bewijs van de ontlading na jaren onthouding. We mochten al die tijd graag zien, maar nu kan het weer écht. Want graag zien gaat altijd beter als je de ander kunt vastpakken. Vraag dat maar aan Yungblud, die met een kus met zijn gitarist en passant een vuist maakte voor all things gender. Die liefde werd ook benoemd. “We zien jullie graag”, klonk het keer op keer. En ook: “Draag zorg voor elkaar.”

Een festival is veel ineen. Muzikale mokerslagen worden afgewisseld met ontgoochelingen. Er is lekker eten, er is die dure, onsmakelijke hap. Dat was deze editie niet anders. Het aantal verzorgden aan de hulpposten – zondag in de vooravond 5.800 – lag in de lijn met andere jaren. En er zijn ook lessen, met als een van de belangrijkste: schiet Måneskin de volgende keer enkele schavotten omhoog op de affiche. Maar het graag zien, dat was 2022.

LEES OOK. RECENSIE. Måneskin op Rock Werchter: Schurend heet, lekker vuil en publiek fysiek ****

LEES OOK. Wij spraken met Måneskin op Rock Werchter: “Ja, we krijgen veel kritiek. Maar mensen die met ons lachen, daar lachen we zelf mee”

(bpr, eadp, evdg)

Aangeboden door onze partners