“Aanjager” van moord op Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries opgepakt, ook vierde verdachte aangehouden

Het Nederlandse gerecht meent te weten wie de “aanjager” was van de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. De man die de twee verdachten van de moord vanop afstand zou hebben aangestuurd, zou een 27-jarige Pool zijn. Dat werd gemeld in de Nederlandse media en even later bevestigd door het Openbaar Ministerie. Maandag heeft de politie ook nog een veirde verdachte opgepakt, meldt De Telegraaf.

mtmBron: Parool, Telegraaf, AD

Volgens de Nederlandse kranten is de aangehouden man Krystian M., een 27-jarige man van Poolse afkomst uit het Gelderse Ochten. Hij is onder meer verdachte in een langlopend onderzoek, waarin Anouar T., een verre neef van Ridouan Taghi, eveneens verdachte is.

Het onderzoek richt zich onder meer op georganiseerde autodiefstal en een moordpoging in Utrecht in oktober 2019. Tegen Taghi, hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo, is op 28 juni een levenslange gevangenisstraf geëist. M. zat al vast in verband met een schietpartij in Zeewolde, in oktober vorig jaar. Het Openbaar Ministerie kan geen verdere informatie vrijgeven. De verdachte mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Tot nu werd M. in het strafdossier aangeduid onder de code NN-*4429. Hij zou Delano G. (22) en Kamil E. (36) via een reeks versleutelde berichten hebben aangestuurd voor de moord op de misdaadjournalist. Tegen de twee vermoedelijke uitvoerders, die kort na de moordaanslag werden gearresteerd, is inmiddels een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij horen op 14 juli hun vonnis.

Maandag kondigde De Telegraaf aan dat er nog een vierde verdachte werd opgepakt voor zijn betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries. Twee bronnen bevestigen de aanhouding aan De Telegraaf. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zegt vooralsnog geen reactie te kunnen geven. Naar verluidt wil het OM de arrestatie pas morgen bekend maken. Over zijn vermeende rol of achtergrond is niets bekend.

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 op straat neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten