527 extra vluchten geschrapt bij Brussels Airlines: in totaal gaan deze zomer al bijna 700 vluchten niet door

Brussels Airlines schrapt nog eens 527 vluchten in juli en augustus om de werkdruk te verlagen en stakingen te vermijden. Eerder was al aangekondigd dat de luchtvaartmaatschappij al 148 vluchten zou schrappen in juli.

mtm, lejBron: BELGA

Bij Brussels Airlines vindt maandagmiddag sociaal overleg plaats, nadat de vakbonden vorige week hadden gedreigd met nieuwe acties, na een driedaagse staking eind juni. “We verwachten dat de directie een aantal vluchten schrapt tijdens de maanden juli en augustus. We zien dat als enige oplossing momenteel om de werkdruk te verlagen”, zo zei Olivier Van Camp van de socialistische vakbond voor aanvang van het overleg.

Die toegevingen komen er nu in de vorm van honderden geschrapte vluchten. De directie van Brussels Airlines kondigt nu aan om in totaal 675 vluchten te schrappen in de maanden juli en augustus. De 148 vluchten waarvan eerder al aangekondigd werd dat ze geschrapt worden in juli, zijn in dat getal inbegrepen. Brussels Airlines schrapt dus nog eens 527 vluchten.

LEES OOK. Waar heb je recht op als je vlucht geannuleerd wordt? En zijn er addertjes onder het gras?

6 procent van vluchtschema

In totaal zijn er nu 372 vluchten geschrapt in juli en 303 in augustus. “Dat komt overeen met gemiddeld 6 procent van ons vluchtschema”, zegt woordvoerster Maaike Andries van Brussels Airlines.

Meer kan de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen niet doen. “Nog meer vluchten schrappen, is commercieel onmogelijk”, luidt het. Brussels Airlines berekende dat de annuleringen 10,2 miljoen euro aan verloren inkomsten kosten. Dat is evenveel als de driedaagse staking de maatschappij kostte. Het is nu afwachten of de vakbonden genoegen zullen nemen met die bijkomende annulaties.

Het sociaal overleg maandag, in aanwezigheid van CEO Peter Gerber, gaat vooral over de maatregelen om de werkdruk te verlagen op korte termijn, zeg maar deze zomer. Op 23 augustus zou er dan gesproken worden over langetermijnoplossingen om de werkdruk te verlagen en het personeel een betere work-lifebalance te bieden.

Voorlopig geen nieuwe acties

Na afloop van het overleg zijn de gevoelens gemengd. Aan vakbondszijde bleef men vooral met vragen zitten over de precieze impact van de annulaties. “Het is nog niet duidelijk wat de impact van de annuleringen zal zijn op de werkomstandigheden van de mensen”, aldus Olivier Van Camp van de socialistische vakbond. De komende weken zou er meer duidelijkheid moeten komen tijdens werkgroepvergaderingen.

In elk geval lijkt de dreiging van nieuwe acties voor minstens de eerstvolgende weken weg. De liberale vakbond is daarin het meest expliciet. “De precieze impact op de roosters blijft moeilijk te voorspellen, maar op korte termijn is het moeilijk om met andere oplossingen te komen”, zei ACLVB in een persbericht. “We dienen ook onze verantwoordelijkheid als vakbond te nemen en ook op lange termijn ervoor te zorgen dat er nog tewerkstelling aanwezig blijft voor het voltallige personeel. In dit opzicht lijken ons nieuwe acties in de heel nabije toekomst dan ook niet aan de orde.”

De meest afwijzende reactie kwam er maandag van bij de christelijke vakbond. “Als de directie 700 vluchten schrapt, dan is dat omdat er niet genoeg personeel is om die vluchten uit te voeren”, zei vakbondsman Didier Lebbe. “Maar dat lost het fundamentele probleem van onvoldoende rusttijd niet op.”

LEES OOK. Geen chaos op luchthaven, wel heel veel onvrede bij Brussels Airlines: “Het zijn Spartaanse vluchtschema’s. Dat is moordend hé”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten