Ontroerende Gentse versie van ‘De Kleine Prins’: “Wereldberoemde componist schreef muziek voor zes flessen wijn”

 

 ©  David Van Hecke

GENT -

Tijdens de Gentse feesten speelt Luk De Bruyker niet alleen een ‘KOENfeeranse’ met Koen Crucke, maar ook een ontroerende romantische versie van ‘De Kleine Prins’ in het Augustijnenklooster.

Bart Moerman

De Kleine Prins is een familiespektakel waar iets oudere kinderen evenzeer van gaan genieten. Het is gebaseerd op het bekende boek van de Franse piloot-schrijver Antoine de Saint-Exupéry, dat onlangs nog maar door Eddy Levis in het Gents vertaald is. De Saint-Exupéry verhaalt erin hoe hij met zijn vliegtuig in de woestijn een noodlanding maakt, en een kleine prins uit een andere planeet ontmoet, die verhaalt over zijn eigen planeetje, en de planeten die hij elders in de wereld zag.

Het boek maakt indruk door de verwondering waarmee de kleine prins naar de “grotemensenwereld” kijkt, en die helemaal op zijn kop zet. De Bruyker heeft het in het middelbaar in het Sint-Amanduscollege een eerste keer moeten lezen, en het is hem blijven inspireren, vertelde hij zondag na de succesvolle première. (lees verder onder foto)

 

 ©  David Van Hecke

De Bruyker speelt alle rollen in het stuk zelf . Het bestaat deels uit schimmenspel, deels komt De Bruyker zelf met zijn prinsenpop op scène. De Bruyker schakelt tussen Gents en Nederlands: de piloot speelt hij in het Gents, de prins niet. “Ik hielp Eddy Levis met zijn vertaling, en merkte dat het voor mij niet werkte om die prins voldoende poëtisch te houden in het Gents, dus doe ik dat niet. Als we dit buiten Gent spelen, ga ik ook de piloot niet meer in het Gents spelen, enkel de vos. Die is zoals de Gentenaars: wat welbespraakt, met het hart op de tong en een wereldverbeteraar. Ik voel mij daar sterk mee verbonden.”

Opvallend is de mooie, Debussy-achtige muziek. Die komt van François Glorieux, die binnenkort 90 wordt. Destijds heel populair als virtuoos piano-improvisator van onder meer liedjes van The Beatles en Michael Jackson, maar ook componist van nogal wat filmmuziek. Glorieux wordt straks 90, en was op de première. “Ik kreeg de tranen in de ogen toen ik de muziek opnieuw hoorde. Dit is zo’n poëtisch en romantisch stuk. De muziek onderlijnt wonderwel de tekst”, zei hij. (lees verder onder foto)

François Glorieux en Luk De Bruyker 

François Glorieux en Luk De Bruyker ©  David Van Hecke

Toen Freek Neirynck en Luk De Bruyker in 1978 professioneel met theater Taptoe begonnen, was De Kleine Prins de eerste productie, op vraag van het Festival van Vlaanderen. “Daar moest dus ook muziek bij. Freek mikte meteen hoog, en besliste Glorieux te vragen”, vertelt De Bruyker. “Vraag was enkel of die niet te duur ging zijn voor het nieuwbakken theatertje. Wat kunnen die gasten betalen?” vroeg die. Eigenlijk niet meer dan zes flessen goede wijn, was ons antwoord. Glorieux maakte daar geen punt van. Met muziek die ook vandaag nog de romantiek van 44 jaar geleden behoudt.”

INFO: Taptoe’s erf, De Klaane Prins tijdens de Gentse Feesten in het Augustijnenklooster, www.uitbureau.be

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent