Natuurverenigingen teleurgesteld omdat Gent een belasting niét invoert: “Wat een gemiste kans”

De zomer van 2018 zorgde voor grote droogte, ook in de Bourgoyen. ©  DVH

GENT -

Natuurpunt en het Gents Milieufront zijn teleurgesteld in de besparingsoperatie van Stad Gent, laten ze maandag weten. Niet omdat de belastingen verhogen, maar net omdat een nieuwe belasting niét meer ingevoerd wordt. “Een gemiste kans”, klinkt het.

Bert Staes

LEES OOK. Besparingsoperatie van 81 miljoen euro in Gent met hogere belastingen en minder personeel: wat is er beslist?

Na de zelfstandigen en de bedrijven, laat ook de milieubeweging in Gent zijn ongenoegen horen over de geplande besparingsoperatie bij de Stad Gent. Er worden voor 23 miljoen euro extra belastingen opgehaald, maar tegelijkertijd zijn enkele andere belastingen ook verdwenen.

Zo was aangekondigd dat Gent een belasting ging invoeren op het verharden van gronden. Tijdens de onderhandelingen over het besparingspakket is beslist die belasting te schrappen, net zoals een andere nieuwe belasting, op ‘visueel hinderlijke’ masten, zoals van gsm-operatoren.

Droogteprobleem

De Stad wou ontwikkelaars, bewoners en bedrijven extra belasten per nieuwe vierkante meter asfalt – of andere verharding – die ze wilden aanleggen. Gent dreigt namelijk met een droogteprobleem te zitten en ongeveer 41 procent van alle grond in de stad is al verhard.

Dat zorgt ervoor dat Gent in warmere periodes minder snel afkoelt en geeft een hoger risico op overstromingen omdat water bij zware regenval niet zomaar in de bodem kan vloeien. “Gent is niet voorbereid op extreme droogte of piekregens, zoals de waterbom die in 2021 de provincie Luik trof”, zeggen de natuurverenigingen.

LEES OOK.Droge zomers, miljoenen aan schade: Gent droogt uit, maar er zijn oplossingen

‘Ontharden’, zoals hier in Gentbrugge, wordt ondertussen gestimuleerd in heel Vlaanderen. ©  GMF

Sociale taxshift

“De verhardingstaks niet invoeren is een gemiste kans”, zegt Bouke Billiet van het Milieufront. “Een verhardingstaks is een sociaal rechtvaardige en ecologisch noodzakelijk instrument. Wie een extra vierkante meter verhardt, betaalt mee om te ontharden en vergroenen.”

Het past ook in de ‘sociale taxshift’ die burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en zijn ploeg wil doorvoeren. “Zo betalen ontwikkelaars mee aan vergroening waarvan we allemaal profiteren, ook mensen die niet de middelen hebben om te bouwen”, zegt Natuurpunt.

LEES OOK. “Dit is gewoon onverantwoord nu”: zelfstandigen kunnen niet lachen met hogere belastingen in Gent

Aangeboden door onze partners