Sloop dreigt voor industrieel pand geklemd tussen appartementsblokken: “Restaurant is niet rendabel”

 

 ©  DVH

Gent -

Tot voor kort was restaurant Karreaux er gevestigd, en daarvoor brasserie Yanko. Maar het ziet er naar uit dat een industrieel pand aan de Henleykaai plaats zal maken voor een appartementsgebouw. “Met pijn in het hart”, zeggen de eigenaars, “maar het heeft minder erfgoedwaarde dan je zou denken.”

Max Dedulle

Even terug in de tijd. Lange tijd was restaurant Yanko, aan de Henleykaai, een van de vaste waarden van de Gentse horeca. In 2015 ging de brasserie failliet, een jaar later nam restaurant Karreaux er zijn intrek. Die naam, Frans voor ‘tegels’, verwees naar het verleden van de site. In vroegere tijden vond je er immers de ambachtelijke tegelfabriek Durty-Massy. Karreaux overleefde de coronacrisis echter niet. Chef Karel De Clercq staat sindsdien in Komparto, in de Nederkouter, en het gebouw aan de Henleykaai staat leeg.

Lang zal dat niet meer duren: de kans is groot dat het pand binnenkort tegen de vlakte gaat. De eigenaars, de ouders van chef Karel, willen er een appartementsgebouw neerzetten. “We slopen het met pijn in het hart”, geeft Nele De Clercq toe. “Maar een restaurant op die plek is simpelweg niet rendabel. En het zou te veel kosten om het pand te laten voldoen aan de huidige wetgeving qua isolatie. Dan zet je beter iets nieuws.”

Geen erfgoed

Als alles loopt volgens plan, verdwijnt het voormalige restaurant eind dit jaar of begin 2023. Daarna komt er een gebouw met zes verdiepingen. Een vergunning heeft het project al op zak, al kan er nog bezwaar worden ingediend.

Volgens Stad Gent heeft het bestaande gebouw geen erfgoedwaarde, dus mag het worden gesloopt. “Het is immers niet meer het originele fabrieksgebouw”, zegt De Clercq. “Het ziet er misschien eeuwenoud uit, maar het is veel recenter dan het lijkt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een erg mooi gebouw is. We bekijken nog of we de bakstenen ergens kunnen stockeren, om ze elders een tweede leven te geven.”

Tot aan de coronacrisis was restaurant Karreaux gevestigd in het gebouw. 

Tot aan de coronacrisis was restaurant Karreaux gevestigd in het gebouw. ©  Facebook

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent