Bekend volkscafé in Wondelgem zoekt nieuwe uitbater: “Wil opnieuw Belgische top bereiken”

Johan Martens van Don Fredo 

Johan Martens van Don Fredo ©  DVH

Gent -

Don Fredo, het bekende volkscafé aan het station van Wondelgem, zoekt een nieuwe uitbater. Cafébaas Johan Martens (64) gaat in oktober met pensioen, al zal hij zich nadien niet vervelen. “Ik wil opnieuw naar eerste klasse in het driebanden.”

Max Dedulle

Het café op het stationsplein is een vaste waarde in Wondelgem, en dat zal het de komende jaren blijven. Maar cafébaas Johan Martens, die zet in oktober een stapje terug. “Ik heb bijna 50 jaar gewerkt”, zegt hij. “Eerst als zelfstandig schrijnwerker, de laatste 13 jaar in de horeca. Het is genoeg geweest.”

Want het is hard werken, zegt Johan. “Niet zozeer fysiek, maar het is vroeg opstaan en laat gaan slapen. Het is meer dan zomaar cafeetje spelen, je mag het gerust zien als een bedrijf dat je runt. Bovendien kreeg ik de laatste tijd last van mijn hart, dus het is hoog tijd om het kalmer aan te doen.”

Koerskampioen

De cafébaas staat al zes jaar achter de toog van Don Fredo, dat een lange geschiedenis heeft. Het is genoemd naar de eerste uitbater, wielerlegende Fred Hamerlinck. Die Gentenaar stond een eeuw geleden bekend als de ‘Kampioen der kermiskoersen’ en behaalde meer dan 80 overwinningen in zijn carrière. In 1940, nadat hij zijn fiets aan de haak hing, opende hij het café in zijn ouderlijk huis. (lees verder onder foto)

 

 ©  DVH

Vandaag is Don Fredo een bloeiende zaak, maar ook de toekomst ziet er goed uit, zegt Johan. “Ik ben al in gesprek met twee mogelijke opvolgers, en andere gemotiveerde kandidaten mogen zich altijd melden. Er is een kans dat ik zelf ook af en toe nog eens achter de toog verschijn, vooral op rustige momenten. Verder zal ik me vooral weer kunnen toeleggen op mijn passie, het driebanden. Zo’n twintig jaar geleden speelde mijn team nog in eerste klasse. Nu zitten we in vierde, maar hopelijk kunnen we opnieuw de top bereiken!”

Op 8 oktober sluit Johan af met een groot pensioenfeest in het café, en iedereen is welkom.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent