Aantal gevallen van apenpokken in Nederland neemt toe

 

 ©  Getty Images/iStockphoto

De snelheid waarmee het apenpokkenvirus zich in Nederland verspreidt, neemt toe. Het virus is tot nu toe bij 352 mensen vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

ltoBron: BELGA

Vergeleken met afgelopen donderdag zijn er 64 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Die toename is aanzienlijk groter dan de stijging in de afgelopen weken.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vrijdag tot “dringende actie” tegen het apenpokkenvirus in Europa opgeroepen, nu het aantal gevallen er de voorbije twee weken verdrievoudigd is.

LEES OOK. 117 besmettingen met apenpokkenvirus vastgesteld in België

Regionaal directeur Hans Kluge riep de Europese landen in een mededeling op “hun inspanningen de komende weken en maanden te verhogen om te vermijden dat de apenpokken zich over een grotere geografische zone verspreiden”. Europa telt ondertussen ruim 4.500 bevestigde gevallen, goed voor 90 procent van de gevallen die sinds half mei wereldwijd werden geregistreerd.

Negenennegentig procent van de besmettingen wordt bij mannen vastgesteld en de meesten van hen zijn tussen de 21 en 40 jaar oud, maar er zijn ook gevallen bekend bij vrouwen en kinderen. Gelukkig zijn tot nu toe geen dodelijke gevallen gemeld, aldus Kluge.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten