Belgian Lions stunten tegen grootmacht Servië en winnen uitgestelde WK-kwalificatiewedstrijd

 ©  BELGA

De Belgische basketbalmannen hebben maandag, met een dag vertraging, hun laatste wedstrijd in de eerste kwalificatieronde voor het WK van 2023 in en tegen Servië afgewerkt. De Belgian Lions wonnen na een nagelbijter met 73-74. Ze mogen zo blijven dromen van een eerste WK-deelname. “In deze omstandigheden zo een prestatie afleveren, ik ben bijzonder fier op mijn selectie”, pufte bondscoach Dario Gjergja in de kolkende Sports Centre Cair in Nis.

Patrick Ceulemans in Nis, Vincent Van Genechten

De Belgian Lions waren niet onder de indruk van de 4.500 Servische fans die hen op een warm onthaal trakteerden. Retin Obasohan, Manu Lecomte en Ismael Bako zorgden na het eerste kwart voor een 21-23 bonusje. Via onder meer Nemanja Bjelica (NBA-kampioen met Golden State Warriors) en de 2m24 grote Boban Marjanovic (Dallas Mavericks, NBA) ging het vervolgens wel naar 31-26.

Het duo Obasohan/Bako herstelde met snel basketbal naar een 38-38 tussenstand halfweg. In het derde schuifje moesten de Lions na 43-43 even de rol lossen. Aleksa Avramovic en DejanTodoric vuurden bommen af en de Serviërs gingen na 51-48 het slotkwart in met een 60-53 bonus. Bij 65-55 hingen de Lions in de touwen, maar heerlijk dunks van Ismael Bako, Hans Vanwijn en belangrijke driepunters van Maxime De Zeeuw en Manu Lecomte zorgden voor een prachtige remonte: 71-72.

In een dol slot zorgde Manu Lecomte met een geweldige drive voor de 73-74 en de ophefmakende zege voor de Belgian Lions. Dolle Belgische taferelen speelden zich in een plotseling stille Sports Centre Cair van Nis dan ook af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beide landen waren samen met Letland al wel zeker van een stek in de beslissende WK-voorronde, meer bepaald in poule I. Samen met de top drie van poule B en met dus Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië. De Lions openen de beslissende WK-voorronde normaal gezien op 25 augustus in de Mons Arena tegen Turkije en reizen op 28 augustus naar Griekenland met Giannis “The Greek Freak” Antetokounmpo. De overige twee speelrondes worden in november en februari 2023 betwist. De top 3 van de vier Europese poules van zes is geplaatst voor het WK van 2023 dat van 25 augustus tot 10 september in Indonesië, Japan en de Filipijnen doorgaat. “We waren na twee helse dagen toch mentaal klaar. Dit is een prachtprestatie van het ganse team tegen één van de beste basketbalnaties van de wereld. We nemen een 1 op 2 tegen Servië en Letland mee naar de beslissende WK-voorronde. We gaan vol voor een eerste WK,” zei uitblinker Manu Lecomte.

Servië-België 73-74

BELGIE: (27 op 59 shots, waarvan 7 op 27 driepunters, 13 op 18 vrijworpen en 22 fouten ) LECOMTE 5-11, OBASOHAN 13-3 , VANWIJN 2-6, DE ZEEUW 3-3, BAKO 9-8 , Serron 3-0, Schwartz 00, Salumu 0-3 , Tumba 0-2, Libert 3-0, Vanderhaegen 0-0

Uitslag poule A: Letland-Slovakije 60-93

Eindstand poule A: 1. Letland 6-11; 2 België 6-10.; 3. Servië 6-9 ; 4. Slovakije 6-6

 ©  BELGA

Ismael Bako: “Kunnen van iedereen winnen”

Na de lichtpanne van gisteren kregen de Belgian Lions pas vanochtend te horen dat er vanavond toch moest verder worden gespeeld. “Er was weinig tijd en we moesten heel snel de omschakeling maken. Maar we zijn met dezelfde energie als gisteren van start gegaan”, zegt uitblinker Ismaël Bako. “Die energie was de sleutel tot deze zege. De ganse groep ging tot het gaatje en maakte deze stunt dus mogelijk.”

Nochtans kon Servië heel wat NBA en Euroleague-ervaring opstellen. “Maar wij zijn individueel ook allemaal heel goed en denken vooral ook collectief, ook al spelen we niet in de Euroleague of in de NBA”, knipoogde Ismael Bako. “Wij hebben er dan ook echt voor gevochten. We willen immers echt voor het eerst naar een wereldkampioenschap. Voor sommige spelers is dit de laatste kans en er zijn ook jonge gasten die hun momentum willen grijpen. Dit is het perfecte moment om een impact te maken en het Belgische mannenbasketbal op de kaart te zetten. Deze zege geeft ook heel veel motivatie voor het EK (1 tot 18 september, red.) dat eraan komt. We hebben bewezen dat we tegen iedereen kunnen winnen. Dat geeft een enorme boost en hopelijk kunnen we in augustus de beslissende WK-voorronde dan ook goed inzetten. Doen we dat, zetten we de deur volledig open richting het wereldkampioenschap,” aldus nog Ismael Bako.

De kalender van de beslissende WK-voorronde is gekend. Op 25 augustus openen de Belgian Lions in de Mons Arena tegen Groot-Brittannië. Op 28 augustus staat de tweede wedstrijd en in Griekenland op het programma. De tweede window is in november en derde en laatste is in februari. Van de vier Europese groepen van zes stoot de top-3 door naar het WK.

Het wereldkampioenschap gaat in 2023 (25 augustus tot 10 september) in Indonesië, Japan en de Filipijnen door.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten