Dit is de Belg die werd opgepakt in Iran “als pasmunt voor terrorist”: “Olivier zit in de cel in zeer moeilijke omstandigheden”

Olivier Vandecasteele 

Olivier Vandecasteele ©  IranItl

De Belgische ngo-medeweker die in Iran werd opgepakt, is Olivier Vandecasteele, een 41-jarige man uit de streek rond Doornik. Dat heeft de familie van Vandecasteele bekendgemaakt in een persbericht. De veiligheidsdiensten vrezen dat het land hem gevangen houdt om te dienen als pasmunt voor een Iraanse diplomaat die achter een verijdelde aanslag tegen Iraanse oppositieleden zat.

jvhBron: Belga, VRT NWS, eigen berichtgeving

Vandecasteele werd op 24 februari opgepakt in Iran. Sindsdien zit hij in de gevangenis van Evin, “in zeer moeilijke omstandigheden” aldus zijn familie. Hij zit er in volledige isolatie. Zijn familie had eenmaal contact met hem, maar hij heeft geen contact met zijn Iraanse advocaten. “Wegens het slechte eten heeft hij veel gewicht verloren, en hij heeft gezondheidsproblemen”, aldus nog de familie.

“We weten dat de reputatie van deze gevangenis niet zo goed is”, voegde Olivier Van Steirtegem, een vriend van Vandecasteele, daaraan toe bij VRT NWS. “Olivier zit al vijf maanden in volledige afzondering, met het licht in zijn cel constant aan.” Volgens hem gaat Vandecasteele ook nooit naar buiten, waardoor zijn moraal “superslecht” moet zijn.

LEES OOK. Behalve VUB-professor Djalali zit ook een Belg in een Iraanse cel: werd hij opgepakt om als pasmunt te dienen? (+)

Vandecasteele werkte jarenlang als humanitaire medewerker in Afghanistan, en was sinds 2015 actief in Iran als ‘country director’ voor verschillende ngo’s. Hij ijverde voor het versterken van de contacten tussen de Iraanse autoriteiten en de grote internationale donoren zoals de Europese Unie, de Verenigde Naties, en andere internationale organisaties. “Zo heeft hij een significante bijdrage geleverd aan het succes van ontwikkelingsmissies en de toegang tot basisgezondheidszorg voor de Afghaanse bevolking die naar Iran is geïmmigreerd”, luidt het in de mededeling van zijn familie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ruiloperatie

De Belgische autoriteiten noch zijn naasten hebben een reden voor de “arbitraire” opsluiting gekregen, luidt het. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten vermoeden dat de man werd opgepakt om als pasmunt te dienen voor de Iraniër Assolah Assadi. Die laatste werkte voor Iran als diplomaat in Europa, maar werd in 2021 in Antwerpen tot twintig jaar cel veroordeeld als brein achter een verijdelde aanslag tegen Iraanse oppositieleden.

LEES OOK. Vrouw van ter dood veroordeelde VUB-prof is ten einde raad: “Dat terrorist moet worden vrijgelaten voor zijn leven? Het zij zo” (+)

Kort na de arrestatie van de man werden onderhandelingen opgestart tussen ons land en Iran die beide landen in staat zouden stellen om gevangenen te ruilen. De kwestie werd maandag aangekaart tijdens een briefing van de fractieleiders in de Kamer door de Staatsveiligheid.

Van Quickenborne: “Er staan mensenlevens op het spel”

Het wetsontwerp om het verdrag met Iran te ratificeren lag dinsdag voor in de commissie Buitenlandse betrekkingen van de Kamer. “Er staan mensenlevens op het spel. Dat zijn niet mijn woorden, dat zijn woorden van de veiligheidsdiensten”, verdedigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) daar het verdrag.

Het maakt volgens de minister deel uit van een pakket van vijf verdragen die in één wetsontwerp zijn gegoten. Voor de behandeling werd de hoogdringendheid gevraagd, omwille van het verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten gerelateerd aan het Sky ECC-dossier, maar de minister voegde er aan toe dat er ook redenen zijn van nationale veiligheid gerelateerd aan concrete dossiers. “Als dit niet wordt goedgekeurd, dan zal de dreiging ten aanzien van de Belgische belangen en landgenoten onvermijdelijk toenemen”, aldus de minister.

Van Quickenborne verwees op dat vlak naar de aanhouding en opsluiting van Vandecasteele. “Wij hebben niet de minste aanwijzing dat deze beschuldigingen gestoeld zijn op ware feiten. Voor ons komt dit neer op een wederrechtelijke vrijheidsberoving”, aldus de minister. “We zullen er alles aan doen om deze persoon te helpen. Het is onze morele plicht om onschuldige landgenoten, die gegijzeld worden in het buitenland, te bevrijden en veilig terug te brengen naar hun familie.”

Iraanse gemeenschap protesteert in Brussel tegen uitlevering terrorist

De Iraanse gemeenschap in België protesteerde dinsdagvoormiddag aan het Brusselse kruispunt Kunst-Wet tegen het uitleveringsverdrag. Volgens de Brusselse politie waren er 350 betogers aanwezig. België zou het eerste westerse land zijn dat een dergelijke deal sluit met Iran, en dat stuit op veel kritiek. De Iraanse gemeenschap in België is misnoegd over het uitleveringsverdrag.

Ze riepen de parlementsleden op om tegen het wetsontwerp te stemmen, want het gaat volgens hen volledig in tegen de rechtsstaat, en zal de geloofwaardigheid van België ondermijnen. “Het is onaanvaardbaar. Als we dit doen, dan moedigen we het regime aan om nog meer mensen te gijzelen. Het is hetzelfde als een rode loper uitrollen voor de Iraanse terroristen in België”, vindt Behzad Nazari van de Nationale Raad van verzet van Iran.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten