Frankrijk repatrieert 35 minderjarigen en 16 moeders uit Syrische kampen, onder wie ook bekende jihadiste

Archiefbeeld ©  AFP

Frankrijk heeft dinsdag 35 minderjarigen en 16 moeders gerepatrieerd die sinds de val van terreurorganisatie Islamitische Staat vastzaten in jihadistische gevangenenkampen in Syrië. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

Het ministerie meldt in een verklaring dat de moeders zijn overgedragen aan de gerechtelijke autoriteiten en de kinderen aan de kinderbeschermingsdiensten. Eerder werden sinds 2016 ook al 126 andere kinderen gerepatrieerd van wie de ouders naar door IS veroverde gebieden waren getrokken. 

Voor deze laatste repatriëring bevonden zich nog ongeveer 200 kinderen van Franse jihadisten en 80 moeders in de Syrische kampen die worden gecontroleerd door de Koerden en waar de levensomstandigheden volgens de VN “erbarmelijk” zijn.

Bekende jihadiste onder gerepatrieerde vrouwen

Onder de zestien moeders bevindt zich ook Emilie König, een van de bekendste Franse jihadisten. Tegen de vrouw is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze wordt wellicht in staat van beschuldiging gesteld en opgesloten.

De 37-jarige König is afkomstig uit Bretagne, en ging in 2012 naar Syrië. Ze speelde er een belangrijke rol als propagandist, en rekruteerde op sociale media nieuwe leden voor terreurbeweging Islamitische Staat. In september 2014 plaatsten de Verenigde Naties haar op de zwarte lijst van de meest gevaarlijke strijders. De moeder van König had de Franse autoriteiten eerder al opgeroepen om haar dochter te repatriëren, samen met haar in Syrië geboren kinderen. Ze zou – volgens de moeder – berouw tonen, en haar schuld aan Frankrijk willen inlossen.

König bekeerde zich tot de islam toen ze haar eerste echtgenoot ontmoette, die van Algerijnse afkomst is. Ze leerde Arabisch, liet zich Samra noemen, en probeerde pamfletten te verspreiden die opriepen tot jihad. In de lente van 2012, toen ze werd gedagvaard voor de rechtbank, weigerde ze haar niqab af te nemen, en lokte ze een conflict uit met een bewaker dat ze filmde en op YouTube plaatste. Vervolgens liet ze haar kinderen achter in Frankrijk, en reisde ze haar nieuwe vriend achterna naar Syrië. Hij zou later omkomen. König nam niet deel aan gevechten, maar was wel vaak te zien in propagandavideo’s.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten