Wereldspelen  Birmingham

Oost-Vlamingen zakken met ambitie af naar de Verenigde Staten

Viktor Vermeire (uiterst links), hier in actie op het WK in Baku, hoopt op een medaille in de acrogym.

Viktor Vermeire (uiterst links), hier in actie op het WK in Baku, hoopt op een medaille in de acrogym.© Belga

Donderdag gaan de Wereldspelen van start in het Amerikaanse Birmingham. Enkele Oost-Vlaamse sporters koesteren hoop op een medaille op deze Spelen voor niet-olympische sporters.

Geert Stevens

Floriant Merelbeke schreef het voorbije seizoen een sprookje in het vaderlandse korfbal. De club van coach Kevin De Waele pakte de veld- én zaaltitel en doorbrak daarmee de jarenlange Antwerpse hegemonie. Deze lijn trekt zich ook door in de nationale ploeg. Met Shiara Driesen, Lisa Pauwels, Saar Seys, Lars Courtens en Lennert Impens vaardigt geen enkele andere club meer spelers en speelsters af in de selectie voor de Wereldspelen. De Belgen werden ingedeeld in een poule met Duitsland, Suriname en China en het zou het al vreemd moeten lopen mocht het voor de Belgen niet opnieuw uitdraaien op een finale tegen Nederland.

Acro, tumbling & klimmen

Ook in de acrobatische gymnastiek wordt het uitkijken naar enkele Oost-Vlaamse podiumklanten. Bo Hollebosch vormt met Kim Bergmans en Lise De Meyst een topteam en kroonde zich drie maanden geleden tot wereldkampioen in Baku. Met deze adelbrieven spreekt het voor zich dat de zeventienjarige acrogymnaste uit Sint-Gillis-Waas ook in de States haar beste beentje zal voorzetten. Viktor Vermeire tekent present in het mannen vier-team en ook hier behoort een medaille tot de mogelijkheden. Sam D’Hoop is dan weer de Belgische hoop in het tumbling. De springveer uit Deinze zette de voorbije maanden enorme stappen vooruit en onderstreepte dit met het behalen van de Belgische titel. Een kerel die nog een progressiemarge voor ogen houdt en dat kan ook gezegd worden van Hannes Van Duysen. De muurklimmer uit Vinderhoute klimt steeds hoger op de waardeladder. Vorig jaar veroverde de zeventienjarige kerel uit Vinderhoute de wereldtitel bij de jeugd. Nooit eerder lukte een landgenoot dergelijk exploot. Dat Van Duysen nu ook van de Wereldspelen een doel op zich heeft gemaakt, spreekt voor zich.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten