Wielrennen  Elite Ronde van Frankrijk

Rudy Pevenage ging Wout van Aert voor in 1980: “Groene trui maakte mijn carrière”

Pevenage wint de etappe in Metz in de Tour van 1980. Uiteindelijk nam Rudy het groen mee naar Moerbeke. © Blg

Wout van Aert draagt in de Tour geel en wil met groen huiswaarts keren. Moerbekenaar Rudy Pevenage (68) deed het hem voor in 1980.

Rudy Pevenage blijft als renner onlosmakelijk verbonden met de Ronde van Frankrijk, die hij nog steeds op de voet volgt. “In 1980 keerde ik met de groene trui huiswaarts en ik droeg ook negen dagen lang geel. Ik was een aanvaller en zo raakte ik in het geel. Ik reed goed bergop en overleefde vlotjes het middengebergte. In 1979 won ik zelfs ei zo na een bergrit. Zo kon ik in de overgangsritten uitlopen op sprinters als Jos Jacobs. Ik kreeg het wel niet cadeau, want ook Sean Kelly mikte op groen. Ik maakte mijn carrière met die Tour in 1980. Die groene trui was het hoogtepunt van mijn carrière. Ik reed nadien een rist criteriums en werd steeds vereenzelvigd met die groene trui, die overal veel respect afdwong. Ik duim voor Wout van Aert dat hij eveneens lang geel draagt, maar vrees dat La Planche des Belles Filles er teveel aan wordt. Ik mis geen enkele etappe op tv en volg de koers ook op de voet in de krant. Ik deed de Tour ook zeventien keer als ploegleider voor het Duitse T-Mobile en ben dus vertrouwd met het wielercircus.”

Organisator

Pevenage maakte intussen een volgende stap en fungeert als organisator van een Gentlemen Race en een juniorenkoers in Geraardsbergen. “Richard Virenque won twee weken geleden de jongste editie. Greg Lemond was al twee keer op de afspraak en ook op Lucien Van Impe, Johan Museeuw en Peter Van Petegem kan ik telkens rekenen. Het is een evenement dat aanslaat. De juniorenkoers werd helaas afgelast wegens een misverstand waardoor er geen ambulance opdaagde, maar volgend jaar moet het wel lukken. Met Roan Buyl en Steffen De Schuyteneer volg ik twee streekgenoten op de voet.(rwd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten