Met Gentse Feesten in zicht, wint corona aan kracht: elke dag 150 positieve tests

In het UZ merken ze geen sterke toename van het aantal coronapatiënten. 

In het UZ merken ze geen sterke toename van het aantal coronapatiënten. ©  Fred Debrock

Gent -

Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen in ons land, en ook onze stad ontsnapt niet aan die tendens. Een dikke week voor de Feesten leggen dagelijks zo’n 150 Gentenaars een positieve test af. Gelukkig worden die zelden ernstig ziek: in de ziekenhuizen blijft de stijging beperkt.

Max Dedulle

Dat corona zich opnieuw meer verspreidt in Gent, blijkt onder meer uit de incidentie. Dat is het aantal besmettingen in verhouding tot het aantal inwoners. De afgelopen week testte 0,4 procent van de Gentenaars positief. In de eerste week van juni ging het nog over 0,13 procent van de Gentenaars, dus dat cijfer is verdrievoudigd.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt wellicht nog hoger, want lang niet iedere besmette Gentenaar laat zich ‘officieel’ testen. Het reproductiegetal voor Oost-Vlaanderen ligt rond 1,25. Dat betekent dat wie besmet is, het virus doorgeeft aan meer dan een andere persoon. De epidemie wint dus aan kracht. (lees verder onder de grafiek)

De incidentie stijgt. 

De incidentie stijgt. ©  Zorgatlas Vlaanderen

Geen alarmbellen

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt mee. Waar een maand geleden 118 mensen met corona in de Oost-Vlaamse ziekenhuizen lagen, zijn dat er nu al 220. “Maar dat cijfer moet worden genuanceerd”, zegt Karlien Wouters van het UZ Gent, waar ze slechts een lichte stijging zien.

“Bij ons gaat het, op enkele uitzonderingen na, om patiënten die om een andere reden zijn opgenomen. Op intensieve zorgen is de situatie stabiel, en de voorbije weken zijn er geen coronapatiënten overleden bij ons. Op zich gaan er dus geen alarmbellen af. Van niet-noodzakelijke zorg uitstellen, is geen sprake.”

De stijgende besmettingscijfers leiden voorlopig niet tot extra voorzorgsmaatregelen op de Gentse Feesten, zei burgemeester Mathias De Clercq vorige week.

LEES OOK.Coronacijfers blijven stijgen: al 5.518 besmettingen per dag, “en het zijn er veel meer dan het officiële cijfer”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent