Wannes Vlaeminck (Vaste Vuist Lauwe) hoopt op goud: “Dat zou de max zijn”

Net als in Baku gaat Wannes Vlaeminck ook in Birmingham voor goud.

Net als in Baku gaat Wannes Vlaeminck ook in Birmingham voor goud.© djr

Gouden, zilveren en bronzen medailles heeft hij al, maar de ultieme droom van Menenaar Wannes Vlaeminck is goud pakken op de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten in het Amerikaanse Birmingham. “Dat zou de max zijn”, kruist de vijftienjarige gymnast van Vaste Vuist Lauwe de vingers.

Fons Vandewynckele

Prijzen pakken. Ondanks zijn jonge leeftijd kan Wannes Vlaeminck daar niet over klagen. Nadat hij vorig jaar met zijn Belgisch team zilver pakte op het Europees kampioenschap in het Italiaanse Pesaro, mocht de jonge Menenaar eerder dit jaar de zoete smaak proeven van twee gouden, een zilveren en een bronzen plak op het wereldkampioenschap Acrogym in Baku. Volgende week dinsdag reist hij met zijn drie ploegmaats, Simon De Wever (TK Werchter), Jonas Raus (Gymfinity) en Viktor Vermeire (Sportac Deinze) af naar Birmingham. “Met de bedoeling om enkele medailles in de wacht te slepen”, voegt Wannes Vlaeminck er stilletjes aan toe. ”Uiteraard mikken we op goud, maar met zilver of brons zouden we ook kunnen leven. Het moet kunnen. Tenslotte zijn de tegenstrevers dezelfde als op het wereldkampioenschap in Baku.”

Het Belgische team pakte toen tweemaal goud in de landenwedstrijd en balans, zilver in de combined en brons in de tempo oefening. “Het wordt niet simpel om even goed, laat staan beter te doen, maar we zijn er klaar voor. We hebben naar die Wereldspelen toegeleefd. Om het te maken in acrogym mag je niet zuinig zijn met de inspanningen. Wekelijks 28 uur trainen is geen uitzondering.”

“Of ik momenteel op het toppunt van mijn kunnen zit? Wellicht zal ik niet lang meer als bovenman kunnen fungeren. Ik heb een groeischeut gekregen en meet nu net geen 1,70 meter. Ook mijn gewicht kreeg er met mijn 51 kilo iets bij. Het is het maximum om me zonder problemen naar boven te krijgen. De volgende jaren zal ik wellicht in onze formatie naar beneden moeten zakken. Dat zal een andere oefening vergen. Tenslotte heeft iedere plaats in het team zijn specialiteit”, besluit Wannes Vlaeminck. (fvm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten