JIU JITSU Wereldspelen Birmingham (7-17 juli)

Ian Lodens: “Met Charis wil ik voor olympische medaille gaan”

Ian Lodens een laatste keer samen met Charis Gravensteyn.

Ian Lodens een laatste keer samen met Charis Gravensteyn. © BELGA

Heistenaar Ian Lodens (24) is al jaren met zijn broer Ryan (22) absolute top in België én internationaal in de niet-olympische discipline jiu jitsu. Op de World Games in Birmingham wil hij voor zijn allerlaatste match met Charis Gravensteyn in de gemengde klasse tot het uiterste gaan.

Benny Lingier

“Op 12 juli vertrek ik naar de States, waar op 15 en 16 juli onze wedstrijden plaats grijpen. De West-Vlaamse delegatie is heel beperkt. Onze federatie opteerde voor duo mix, voor Charis en voor mij dus. De prioriteit van de Belgische federatie situeerde zich altijd al in die mix. Voor Ryan is het wel sneu. Het is natuurlijk niet aangenaam dat hij thuis moet blijven.”

Ian Lodens krijgt zijn medailles en trofeeën niet meer geteld. “In Abu Dhabi werd ik vorig jaar samen met Ryan voor de derde keer wereldkampioen bij de mannelijke seniorenduo’s. Met Charis volgde even later nog een bronzen plak in mix double. Eerder haalde ik op het EK in Duitsland twee keer goud in 2021. Vaak moet ik op dergelijke kampioenschappen de keuze maken tussen dubbel of individueel, omdat de duels vaak op hetzelfde tijdstip gepland staan”, vervolgde hij.

“De Wereldspelen gingen de laatste keer in 2017 door in het Poolse Wroclaw, traditioneel één jaar na de Olympische Spelen en vijf jaar geleden dus een stuk dichter bij huis. Straks treed ik voor de allerlaatste keer aan met Charis, mijn vaste partner gemengd. We proberen er samen een olympische medaille in de wacht te slepen als afsluiter. Een hogere sportieve eer als zo’n medaille kan ik me onmogelijk voorstellen.”

“Voorlopig heb ik geen idee of ik verder ga met jiu iitsu. Als dat gebeurt, zal het met Ryan zijn. We zijn aangesloten bij Jiu-Jitsu Club Topsport in Zwijndrecht. Ooit bestond er een conditieclub in Heist, maar die ging in de loop der jaren ter ziele. Nu zijn er in Heist én in Knokke twee nieuwe clubs, waar Ryan lesgever is, maar er is nog een weg af te leggen”, besloot de aimabele, zelfverzekerde Ian Lodens. (bl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten