Buurt trekt nut van nieuwe parkeertoren in twijfel: “Liever gratis op straat parkeren dan omrijden”

 

 ©  Stad Gent

Gent -

Na de parkeertoren in Ledeberg heeft ook de Bloemekenswijk er een nieuwe grote parking bij. Dat de ingang niet rechtstreeks te bereiken is vanuit de wijk, stuit evenwel op onbegrip in de buurt: “Ik weet niet of veel bewoners daar zullen parkeren.”

Fien Lakiere

In de Bloemekenswijk werd dinsdag officieel een nieuw parkeergebouw geopend. Parking Getouw heeft 392 plaatsen en tien publieke oplaadpunten voor elektrische wagens. Op het gelijkvloers worden 42 plekjes gereserveerd voor dienstvoertuigen van de Stad. De andere 350 plaatsen zijn bedoeld voor werknemers en bezoekers van het naastgelegen bedrijventerrein U-Connect, maar ook voor de buurt. (lees verder onder foto)

 

 ©  Stad Gent

 

 ©  Stad Gent

“De parking biedt de bewoners van de Bloemekenswijk de mogelijkheid om vlakbij te parkeren”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

Toch is er onvrede in de buurt, omdat de parking niet rechtstreeks bereikbaar is. De parking in- en uitrijden kan alleen via de Gaardeniersweg. Wie bijvoorbeeld eerst boodschappen gaat afzetten in de Anjelierstraat en daarna naar de nieuwe parking wil, moet al snel drie of vier kilometer omrijden.

“Die omweg is op zich nog te doen, het gaat vooral over de extra tijd”, zegt buurtbewoner Lucas De Cocker. “Je moet rondrijden langs de Frans van Ryhovelaan, de Gasmeterlaan en de Nieuwevaart, waar het vaak 20 minuten aanschuiven is. De keuze als bewoner tussen omrijden voor een betalende parking of gratis op straat staan in de wijk, is dan snel gemaakt.”

“Ik weet niet of veel bewoners er zullen parkeren. En de vrees leeft dat er nu parkeerplaatsen zullen worden geschrapt in de wijk.”

In vogelvlucht is het 300 meter, maar vanuit de Anjelierstraat naar de ingang van de parking rijd je 4 kilometer. Dinsdagmiddag duurde dat 10 minuten. 

In vogelvlucht is het 300 meter, maar vanuit de Anjelierstraat naar de ingang van de parking rijd je 4 kilometer. Dinsdagmiddag duurde dat 10 minuten. ©  Google Maps

Sluipverkeer

Een extra doorgang zou volgens sommige buurtbewoners een oplossing kunnen zijn. “De doorgang met het bedrijventerrein langs de Jan Yoensstraat en de Maïsstraat is destijds afgesloten omdat er onder andere in de Maïsstraat te veel verkeer was”, zegt De Cocker. “Zelf ben ik niet meteen voorstander om dat weer open te doen. Door andere nieuwe projecten zal de verkeersdruk sowieso al verhogen.”

“Het is niet de bedoeling om het verkeer van het bedrijventerrein door de wijk te sturen”, benadrukt schepen Watteeuw. “Het is een omwegje met de auto, maar de wandelafstand is wel kort. Voor bewoners is het een kwestie van aanpassing. We beginnen zoals voorzien, maar zullen daarna wel evalueren. We gaan er sowieso vanuit dat het een tijd duurt om gewoonten te veranderen.”

De parkeertarieven zijn dezelfde als van de nieuwe Parking Ledeberg, die een dikke maand geleden opende met 500 plaatsen. Buurtbewoners die in een straal van 1 kilometer wonen, kunnen voor ’s nachts en in de weekends een abonnement krijgen vanaf 15 euro per maand. Met het gewone dagtarief betaal je 1 euro per uur.

LEES OOK.Volgende week opent Gent nog een nieuwe parking: vanaf 15 euro per maand heb je een plaats

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent