Nog vijf vermisten na afgebroken gletsjer in Dolomieten

 

 ©  AP

Na de dodelijke lawine op de Marmolada, de hoogste berg in de Dolomieten, zijn nog vijf mensen vermist. In een vorige balans was nog sprake van acht vermisten. Dat bevestigt de politie in de provincie Trento dinsdag.

ltoBron: BELGA

Vier buitenlanders die als vermist beschouwd werden, konden gecontacteerd worden en zijn in goede gezondheid. Daarnaast werd ook de identiteit vastgelegd van een zwaargewonde man die in een ziekenhuis in Treviso werd opgenomen, aldus het Italiaanse persbureau Ansa. Later op dinsdag werden nog drie anderen gevonden. Dinsdag in de late namiddag zijn er dus nog vijf vermisten.

Een groot stuk van de Marmolada-gletsjer was zondag op de 3.343 meter hoge berg afgebroken en veroorzaakte een lawine. Tot dusver zijn zeven doden en acht gewonden geteld. Van die gewonden mocht er al een het ziekenhuis verlaten.

Dinsdag gaat de zoektocht naar doden en vermisten voort. De hulpverleners sturen drones boven het gebied, omdat de ondergrond nog onstabiel is en de autoriteiten verdere lawines niet durven uitsluiten. Bij de zoektocht is kledij gevonden en volgens Ansa ook” resten van vermisten”. Het gaat om kleine resten die moeilijk toe te schrijven, aldus hoofd van de reddingsdienst Maurizio Dellantonio. “Dit zijn heel pijnlijke zaken.”

Mogelijk wordt er vanaf woensdag of donderdag naar mogelijke slachtoffers gezocht met 15 specialisten en honden. Die ontplooiing zal echter afhangen van het weer. Een storm blies een reddingsoperatie op maandag af.

De berg blijft vooralsnog afgesloten voor het publiek.

De Italiaanse premier Mario Draghi en president Sergio Mattarella wezen, net als experts, op de rol van de klimaatverandering in de gletsjerbreuk. De ramp vond plaats een dag nadat een recordtemperatuur van 10 graden was vastgesteld op top van de gletsjer.

LEES OOK. Zoektocht naar verdwenen personen na gletsjerramp in Dolomieten gaat voort

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten