Wallonië bundelt hydrologische informatie voortaan op één website

Archiefbeeld  

De Waalse regering brengt de online databases van 450 hydrologische meetstations in Wallonië samen op één website. Dat kondigen de ministers van Klimaat en Omgeving, Philippe Henry en Céline Tellier, dinsdag aan. Ze zetten daarmee één van de aanbevelingen na de overstromingen van juli vorig jaar om in de praktijk. Met de operatie is een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid.

ltoBron: BELGA

Het Waals gewest heeft op 30 juni hydrometrie.wallonie.be gelanceerd, een website waarop alle mogelijke hydrologische informatie wordt verzameld. Tot nog toe was die informatie verspreid over de websites van verschillende administraties. 

De bedoeling is om sneller te kunnen inspelen op crisissituaties en de lokale overheden de mogelijkheid geven om alle nuttige informatie in real time online te kunnen opzoeken, twee zaken die tijdens de overstromingen in Wallonië in juli vorig jaar verkeerd liepen. 

Of de site alleen in staat is om een eventuele herhaling van de ramp te voorkomen, is volgens minister Henry (Ecolo) twijfelachtig. “Dat was een extreme situatie die onderschat werd in de voorspellingen”, zegt hij. “We moeten alle gegevens waarover we beschikken gebruiken en de verspreiding van informatie bevorderen. Deze tool is een stukje van de puzzel die ons moet helpen om dat soort situaties beter te beheersen.”

LEES OOK. “Alsof we nog niet genoeg ellende hadden”: pas gerenoveerde woningen in Pepinster moeten tóch gesloopt worden (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten