Niet zeker of eengemaakte interlandelijke adoptiedienst op 1 januari 2023 kan starten

 

 ©  Shutterstock

Het is niet helemaal zeker of Vlaanderen op 1 januari 2023 zal beschikken over een eengemaakte dienst voor interlandelijke adoptie. Er is nog wat werk aan de winkel om de huidige drie adoptiediensten samen te voegen. “Voor mij is die datum geen taboe, als het maar tot de geplande fusie komt”, zo antwoordde minister van Welzijn Hilde Crevits op vragen van Katja Verheyen (N-VA), Freya Van den Bossche (Vooruit) en Suzy Wouters (Vlaams Belang).

ltoBron: BELGA

Voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen besliste al in 2019 om de drie bestaande interlandelijke adoptiediensten vanaf 2023 samen te voegen tot een eengemaakte dienst. Het aantal interlandelijke adopties loopt al jaren terug en de fusie heeft als doel om de beschikbare middelen, kennis en expertise te bundelen.

Maar om de fusieoperatie tijdig klaar te krijgen, moet er nog een en ander gebeuren en moet er nog gesleuteld worden aan de regelgeving. Volgens minister Crevits wordt bekeken of de vooropgestelde timing kan worden aangehouden. Morgen/woensdag is er alvast een vergadering gepland tussen de betrokken adoptiediensten, het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) en het kabinet-Crevits. “Maar voor mij is die datum geen taboe, als het maar tot een fusie komt”, aldus de CD&V-minister.

LEES OOK. Nadat West-Vlaamse gynaecoloog mogelijk eigen sperma bij wensouders gebruikte: hoe kan zoiets gebeuren? En welke rechten heb je als donorkind? (+)

Meteen schorsen

De minister kreeg ook vragen over de interlandelijke adopties uit Haïti. De Nederlandse overheid heeft namelijk onlangs beslist om de interlandelijke adopties uit dat land met onmiddellijke ingang te schorsen. De toestand is er namelijk zo onzeker en chaotisch dat een fraudevrije adoptie niet gegarandeerd kan worden.

Volgens minister Crevits zit Haïti in de tweede screeningsronde van herkomstlanden die in het najaar gepland is. Maar dat vinden Suzy Wouters (Vlaams Belang) en Freya Van den Bossche (Vooruit) te laat. “Waarom niet meteen schorsen en het voorzorgsprincipe hanteren? Nu nog een half jaar wachten is spelen met de levens van Haïtiaanse kinderen”, zo zei Vooruit-medewerker Thijs Verbeurgt namens een door stemproblemen geplaagde Van den Bossche. 

Minister Crevits is niet doof voor die opmerkingen. Zij wil nagaan of het voor Haïti nodig is om sneller maatregelen te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten