Van Peteghem wil voor de zomer blauwdruk voor fiscale hervorming: “Gaan zeer duidelijke keuzes maken”

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil nog voor de zomer met een blauwdruk voor een grote fiscale hervorming komen. De CD&V-vicepremier wil nog niet vooruitlopen op concrete voorstellen, maar stelt wel een aantal “zeer duidelijke keuzes” te zullen maken.

Laurence TorckBron: BELGA

De expertencommissie onder leiding van professor fiscaal recht Mark Delanote (UGent) heeft haar visienota over een grondige fiscale hervorming klaar. Daarin stellen de experten onder meer voor om een algemene vermogenswinstbelasting uit te werken en om alle vormen van inkomen uit activiteit op dezelfde manier te belasten, zodat de “wildgroei aan stelsels” zoals maaltijdcheques of het fiscaal voordeel op bedrijfswagens op termijn verdwijnt.

De nota werd dinsdag voorgesteld op een symposium over de fiscale hervorming, samen met onder meer een studie van de Hoge Raad voor Financiën. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gaat al die studies nu bestuderen, zei hij na afloop aan Belga. De bedoeling is om nog voor de zomer met een blauwdruk te komen, die daarna kan worden voorgelegd aan de regering, het parlement en de samenleving. 

De CD&V-vicepremier wilde niet ingaan op indiiduele maatregelen. “Dat zou fout zijn. Je moet altijd naar het geheel kijken.” Hij bevestigde wel dat het de bedoeling is om de lasten op arbeid te verlagen, het systeem rechtvaardiger te maken en het aantal “fiscale koterijen” af te bouwen.

LEES OOK. Bedrijfswagens en maaltijdcheques geviseerd: voorstel tot grote belastinghervorming sloopt heilige huisjes (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten