Duitse politievakbond is “onderzoeken naar racisme bij politie beu”

 

 ©  Shutterstock

De leider van de op een na grootste Duitse politievakbond, Rainer Wendt, zegt de onderzoeken naar racisme binnen het politiekorps beu te zijn. Dat verklaarde hij na een nieuwe studie die is opgesteld door de Duitse politie-academie in Münster.

ltoBron: BELGA

Van de zestien Duitse deelstaten heeft de politie van twee deelstaten geweigerd deel te nemen aan de studie: Baden-Württemberg en Hamburg. Wendt begrijpt dat maar al te goed. De studies dienen volgens hem geen ander doel “dan het beeld te bevestigen dat de politie een racistische bende misdadigers is”. Er zijn volgens hem ook vragen over de onafhankelijkheid van die studie.

Het initiatief voor de studie kwam van de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer. Die beloofde racisme bij de politie te onderzoeken. Vorig jaar gingen veel mensen de straat op in Duitsland om te demonstreren tegen racisme en discriminatie door meldingen van racisme bij de politie. Een speciale eenheid in Frankfurt werd bijvoorbeeld opgeheven vanwege chatgroepen met rechts-extremistische en nazistische sympathieën. Onderzoekers van de universiteit Bochum concludeerden in 2019 dat de Duitse politie jaarlijks 10.000 gewelddaden pleegt. Verschillende politici spraken van “institutioneel racisme” binnen de politie. Volgens de politie gaat het om incidenten.

Wendt vindt het onderzoek overbodig en stelt dat politieagenten er niet zijn om de wil van politici uit te voeren. Hij denkt dat veel mensen de enquête niet hebben ingevuld omdat ze net als hij zien dat het onderzoek vooringenomen is. Volgens de vakbond heeft in het hele land slechts 20 procent van de agenten de vragenlijst ingevuld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten