Waterloo eist in motie einde aan nachtvluchten op Brussels Airport

 

 ©  BELGA/BELPRESS

De gemeenteraad van Waterloo heeft maandag een motie goedgekeurd tegen het volgens hem oneigenlijke gebruik van baan 01 op Brussels Airport. In de motie vraagt de Waals-Brabantse gemeente onder andere dat er een einde zou komen aan de nachtvluchten op Zaventem en dat de capaciteit van de luchthaven beperkt zou worden.

ltoBron: BELGA

Wanneer vliegtuigen landen op baan 01 van Brussels Airport (de dwarsbaan van de luchthaven, die vrijwel noord-zuidgericht is, red.), vliegen ze op lage hoogte over een deel van Waals-Brabant, waaronder ook Waterloo. En dat leidt tot geluidsoverlast die al jaren wordt aangeklaagd, klinkt het.

Zo verwijst burgemeester Florence Reuter (MR) naar een arrest van het hof van beroep van Brussel van 22 oktober 2020. Het hof gaf toen zowat 300 inwoners van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Sint-Pieters-Woluwe gelijk die klaagden over toenemende geluidsoverlast door het gebruik van de 01, een kortere baan die vroeger (voor 2004) eerder een nevenfunctie had. Het hof kende een schadevergoeding toe. Omwonenden eisen sindsdien ook dat baan 01 niet meer “oneigenlijk” gebruikt zou worden. 

Fond voor isolatie van woningen

De motie, die werd ingediend door MR en waarbij alleen de gemeenteraadsleden van Ecolo zich onthielden, vraagt dat er van 22.00 uur tot 7.00 uur geen enkele vlucht meer zou mogen plaatsvinden van en naar Brussels Airport, dat er jaarlijks maximaal 220.000 vliegbewegingen zouden mogen zijn, of nog dat vliegtuigen die bepaalde geluidsniveaus overschrijden, verboden of beperkt zouden worden. De tekst roept ook op om een fonds op te richten om woningen die overvlogen worden, te isoleren.

“Zelfs als er nog tijd nodig is om tot een structurele oplossing te komen (voor de geluidshindshinder rond Brussels Airport, red.), eisen we dat de maatregelen waarover de buurtcomités en de betrokken partijen het eens zijn, meteen worden doorgevoerd”, aldus Reuter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten