Klacht van Duits farmabedrijf CureVac tegen concurrent BioNTech

 

 ©  AFP

Het Duitse biotechnologiebedrijf CureVac heeft dinsdag aangekondigd dat het klacht indient tegen zijn concurrent BioNTech, dat samen met farmabedrijf Pfizer een van de succesvolste coronavaccins ontwikkelde. Volgens CureVac heeft BioNTech met de innovatieve messenger-RNA-technologie (in het Nederlands ook “boodschapper-RNA”) een inbreuk gepleegd op CureVacs intellectuele eigendom. In een reactie zegt BioNTech dat zijn werk “origineel” is en dat het bedrijf “zich krachtig zal verdedigen tegen alle beschuldigingen”.

ltoBron: BELGA

Bij een regionale rechtbank in Düsseldorf is klacht ingediend tegen BioNTech en twee van zijn filialen. CureVac wil “een billijke vergoeding voor de inbreuk op een aantal van haar intellectuele eigendomsrechten”. Hoe hoog het bedrag is waarop CureVac meent recht te hebben, zegt het niet.

Het bedrijf zegt dat het zijn “intellectuele eigendomsrechten wil doen gelden, na meer dan twee decennia pionierswerk in de mRNA-technologie, dat tot de ontwikkeling van de coronavaccins heeft bijgedragen”. 

Verder geeft CureVac nog aan dat het “niet van plan is juridische stappen te ondernemen die de productie, verkoop of distributie zouden belemmeren” van de vaccins van BioNTech en Pfizer. Europa krijgt dezer dagen te maken met een nieuwe golf van besmettingen.

LEES OOK. Officieel 5.518 coronabesmettingen per dag, maar die zijn slechts topje van ijsberg: “Doe maar maal vijf tot tien” (+)

Ontgoochelende resultaten

BioNTech zegt in een reactie zich ervan bewust te zijn dat “het niet ongebruikelijk is dat andere farmabedrijven, na getuige te zijn geweest van het succes van Comirnaty, nu suggereren dat het vaccin mogelijk inbreuk maakt op hun intellectuele eigendomsrechten”.

Het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin was het eerste dat toegelaten werd op de Europese markt, eind 2020, en bracht miljarden in het laatje voor de twee bedrijven.

CureVac was een van de eerste die zich in de koers naar een coronavaccin gooide, maar vorig najaar moest het aankondigen dat het, vanwege ontgoochelende resultaten, afzag van de ontwikkeling. Toen werd aangekondigd dat het bedrijf zich, samen met het Britse farmabedrijf GSK, zich zou concentreren op de ontwikkeling van een vaccin van de tweede generatie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten