Al 23.309 Oekraïense vluchtelingen openden bankrekening in ons land

 

 ©  EPA-EFE

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne, eind februari, en de vluchtelingenstroom naar onder meer ons land, hebben al 23.309 Oekraïense vluchtelingen een rekening geopend bij een Belgische bank. Er is ook al voor 3.730.900 hryvnia gewisseld voor euro’s.

tg

In mei stond de teller op 11.292 geopende bankrekeningen. Vandaag zijn dat er dus al meer dan het dubbele, wat er onder meer op wijst dat de meeste vluchtelingen niet terugkeren zolang de oorlog niet is afgelopen.

Sinds het begin van het conflict bieden de Belgische banken Oekraïense vluchtelingen de basisbankdienst aan. Deze basisbankdienst laat toe om een zichtrekening met debetkaart te openen en daarmee basisverrichtingen te kunnen uitvoeren. Ook hebben de vluchtelingen de mogelijkheid om een gewone bankrekening te openen.

Met een bankrekening kan een vluchteling een loon of sociale uitkeringen ontvangen, geld opnemen aan de geldautomaat, betalingen verrichten in winkels, trein- en metrotickets kopen… Dit maakt het gemakkelijker om deel te nemen aan de samenleving, zegt Isabelle Marchand van Febelfin.

Sinds 1 juni 2022 hebben Oekraïense vluchtelingen ook de mogelijkheid om hun contante hryvnia’s te storten op hun rekening bij Belgische banken en ze zo om te ruilen tegen euro’s.

In goed een maand tijd zijn 475 transacties uitgevoerd aan de loketten van de banken, goed voor een totaalbedrag van 3.730.900 hryvnia of 111.931 euro. “Dit komt neer op een gemiddeld bedrag per transactie van 7.855 hryvnia of 236 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten