De spotlights mogen ook eens óp de media staan: nieuwe awardshow moet ‘Nacht van de Vlaamse Televisiesterren’ vervangen

De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren stierf een stille dood na 2017. ©  MDG

Er komt een nieuwe awardshow waarin “creatief Vlaams mediatalent” in de kijker wordt gezet. De Vlaamse mediabedrijven slaan voor het initiatief de handen in elkaar. Het is al van

de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren geleden dat er prijzen werden uitgereikt voor de audiovisuele sector.

Eva De Poorter

Bekend en berucht was de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren, uitgereikt door de Vlaamse Televisie Academie. Tot 2017, daarna stierven ze een stille dood. Met in 2018 nog een uitreiking tijdens een hoorcollege. Nu roepen mediabedrijven VRT, DPG Media, Mediahuis, SBS en Streamz een nieuwe show in het leven. Samen. Alles wat je het voorbije jaar gezien of gehoord moet hebben in de Vlaamse media, wordt die dag in de spotlights geplaatst. Met een grootse televisieshow, een radiodag en een online event op 28 januari 2023.

“We creëren zo veel verschillende dingen, er wordt zo veel gemaakt en de mediawereld is intussen sterk gewijzigd. Waarom vieren we dat niet? Waarom zijn er geen prijzen voor? Er is al een tijd enthousiasme voor. Dat is de reden waarom de omroepen er nu werk van gemaakt hebben”, zegt Kristof Demasure, woordvoerder van SBS. “Het gaat ook breder dan de show die tv-formats beloont, zoals de Televisiesterren. Fictiereeksen zullen kans maken op een prijs, maar ook online content zoals podcasts. We willen crossmediale creatieve content in de schijnwerpers zetten. En er ook een heilige graal van maken. Hetzelfde programma zal niet twee jaar op rij winnen, bijvoorbeeld.”

Publiek grootste beslisser

Een naam voor de nieuwe uitreiking is er nog niet, wel zullen er tien prijzen uitgereikt worden. Zeven daarvan zijn publieksprijzen, voor drie andere wordt een negenkoppige jury in het leven geroepen. Die bestaat uit drie vrouwen, drie mannen en drie personen jonger dan dertig. “Een mengeling van mensen”, zegt Demasure. “Het zullen niet allemaal mediamakers zijn. We gaan nu rondkijken. Waarom we specifiek personen jonger dan dertig erin willen? Zij zijn met alle platformen opgegroeid, en kunnen ook op lange termijn overnemen.”

De televisieshow zal te zien zijn op Eén, VTM, Play4, VRT NU, VTM GO, GoPlay en nieuwsblad.be. De radiodag zal live te beluisteren zijn op de verschillende radiozenders van VRT, DPG Media en SBS/Mediahuis, én zal de hele dag en avond te volgen zijn via livestream op alle digitale kanalen. Waar de show zal doorgaan en of het publiek kaartjes kan kopen om erbij te zijn, moet nog bekeken worden. De omroepen willen ook de jaren erna, op zaterdag 27 januari 2024 en zaterdag 25 januari 2025, awards uitreiken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook