Groen komt na onderzoekscommissie met eigen aanbevelingen voor kinderopvang

Themabeeld 

Themabeeld ©  Liesbeth Gaethofs LG

Groen zal met eigen aanbevelingen komen voor de aanpak van de crisis in de kinderopvang. Volgens de oppositiepartij gaan de aanbevelingen die de meerderheidspartijen aan het opstellen zijn niet ver genoeg. Volgens parlementsleden Celia Groothedde en Björn Rzoska moet de huidige norm van 8 of 9 kinderen per begeleider drastisch omlaag naar 5 kinderen per begeleider en moet er ook fors geïnvesteerd worden in de sector.

jvhBron: BELGA

De onderzoekscommissie kinderopvang in het Vlaams Parlement buigt zich momenteel volop over haar eindrapport met aanbevelingen. Maar oppositiepartij Groen is het niet eens met de richting van die gesprekken. “Als we de crisis in de kinderopvang willen rechttrekken, dan is er volgens ons veel meer nodig dan wat de meerderheidspartijen nu op tafel leggen”, zeggen Groen-parlementslid Celia Groothedde en fractieleider Björn Rzoska. Wat er momenteel op tafel ligt, bevat volgens Groen “te weinig ambitie en te weinig urgentie”. 

Volgens Groen willen de meerderheidspartijen vooral inzetten op “straf en controle”, terwijl er veel meer aandacht moet gaan naar “de uitbouw van een sterke, kwalitatieve kinderopvang”. 

Groen schuift zelf drie prioriteiten naar voren. Zo pleit de partij voor een stevige verlaging van het aantal kinderen per begeleider. Momenteel is dat 1 op 8 of 9. Die ratio moet voor Groen trapsgewijs naar 1 op 5 gebracht worden. “Niemand kan in z’n eentje voor 9 kinderen, en in de realiteit vaak zelfs nog meer, zorgen. Wie vandaag blijft beweren dat dit geen veiligheidsrisico’s inhoudt na alle getuigenissen de voorbije weken, die ontkent het zonlicht”, zegt Groothedde. 

Daarnaast zijn er voor Groen dringend forse investeringen nodig. Die zijn niet alleen nodig voor de verlaging van de kindratio, maar ook om het personeelsbestand uit te bouwen. Investeringen moeten betere arbeidsvoorwaarden en een hervorming van de werkvloer en opleiding mogelijk maken. “Je kan de crisis in de kinderopvang niet structureel aanpakken zonder daar de nodige middelen tegenover te stellen”, klinkt het bij Groothedde. 

Tot slot moet voor Groen ook het voorzorgsprincipe versterkt worden. Zo vindt de partij dat er komaf gemaakt moet worden met de overschrijdingen van de kindnorm. Er is volgens de partij een mogelijk verband tussen die overschrijdingen en incidenten in de kinderopvang.

Groothedde en Rzoska vinden dat het parlement en de regering “nu moeten doorpakken en ernstig werk maken van hervormingen”. “Anders is het werk van de onderzoekscommissie voor niets geweest en veel erger nog, wordt de kinderopvang nog maar eens aan haar lot overgelaten. We hopen dus dat de aanbevelingen die we zullen uitwerken alsnog ter harte genomen zullen worden”, besluit het Groen-duo.

Kritiek van Hannes Anaf (Vooruit)

Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) reageert kritisch op de beslissing van Groen om met eigen aanbevelingen. “Als ze er niet in slagen om te probéren grenzen van meerderheid en oppositie te overstijgen in zo’n gevoelig dossier, waar verdorie een kindje gestorven is? Waar zijn we dan in godsnaam mee bezig?”, aldus Anaf.

Verslaggever Anaf, ook lid van de oppositie, is verrast dat Groen de stekker uit de onderzoekscommissie trekt. “De onderzoekscommissie moest eigenlijk nog beginnen aan het schrijven van aanbevelingen. De punten die door de collega’s van Groen worden aangehaald, zijn ook voor mij breekpunten. Maar niet eens probéren om een akkoord te maken en aan de zijlijn gaan staan roepen, nog voor die punten aan bod kwamen, dat is niet mijn manier van aan politiek doen”, reageert Anaf. Door het vertrek van Groen verliest Anaf naar eigen zeggen “een bondgenoot om tot een sterk eindrapport met duidelijke politieke verantwoordelijkheden te komen”.

Koen Daniëls: “Politieke profileringsdrang”

Ook de voorzitter van de onderzoekscommissie, Koen Daniëls (N-VA), verwijt Groen “partijpolitieke profileringsdrang”. “Wij werken in de commissie momenteel aan een breed gedragen consensustekst. Dat blijft ook nog steeds de doelstelling. Ik hoop dat we met alle partijen die dat willen constructief kunnen verder werken aan een stevige eindtekst”, aldus Daniëls. “In een dossier als dit wil ik grenzen van meerderheid en oppositie overstijgen. Ik ben dan ook zeer ontstemd over de soloslim van Groen over de aanpak van de veiligheid in de kinderopvang.”

Hij betreurt dat de groenen zich aan “partijpolitieke profileringsdrang” bezondigen in dit dossier. “Een parlementaire onderzoekscommissie verdraagt geen partijprofilering op kap van een overleden kindje en mishandelde peuters. We voeren momenteel inhoudelijk en goede gesprekken met alle partijen waarbij al een aantal topics een gedragen aanbeveling hebben. Een aantal zaken die Groen aanhaalt staan nog op de agenda, maar die gesprekken wil men blijkbaar niet voeren door vervroegd de besprekingen te verlaten”, besluit Daniëls.

Ook CD&V en Open VLD scherp voor démarche van Groen

Ook meerderheidspartijen CD&V en Open VLD zijn niet te spreken over de beslissing van Groen. “Ook CD&V is niet opgezet met de acties van Groen”, zegt Katrien Schryvers. “De voorbije maanden hebben we doorheen vele hoorzittingen een aantal pijnpunten blootgelegd. Het is de taak van de onderzoekscommissie om daar samen conclusies uit te trekken en aanbevelingen te doen over hoe het beter moet, en daar zijn we ook echt mee bezig. Dat is toch het minste dat we aan alle ouders verplicht zijn, los van meerderheid of oppositie? Dat Groen nu de handdoek in de ring gooit nog voor er enig debat wordt gevoerd, kan ik echt niet begrijpen. Wie is hier mee gebaat?”, zo vraagt de ze zich af.

Open VLD-parlementslid Freya Saeys noemt de houding van Groen zelfs “schandalig”. “Het liep heel goed in de commissie om met breedgedragen aanbevelingen te komen over de partijgrenzen heen. Je voert geen pure partijpolitiek op kap van deze gevoelige materie”, aldus Saeys.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten