Skelet van Gorgosaurus geveild in New York

 ©  EPA-EFE

Eind juli wordt in New York het skelet van een Gorgosaurus geveild. Het is het eerste skelet van zo’n dinosaurus dat ooit ter veiling is aangeboden en kan tot acht miljoen dollar (ongeveer 7,8 miljoen euro) opbrengen, maakte veilinghuis Sotheby’s dinsdag bekend.

jvhBron: BELGA

Volgens wetenschappers was de Gorgosaurus, die waarschijnlijk meer dan 70 miljoen jaar geleden leefde, verwant aan de Tyrannosaurus en leek hij er ook op, maar bleef hij beduidend kleiner. De meeste fossielen van de Gorgosaurus zijn in Canada gevonden, en alle tot dusverre ontdekte resten bevinden zich in openbare collecties. Daarmee is het ongeveer drie meter hoge en bijna zeven meter lange skelet, dat in 2018 in de Amerikaanse staat Montana werd ontdekt en op 28 juli zal worden geveild, het eerste dat in particulier bezit kan overgaan, aldus het veilinghuis.

In mei nog werd een skelet van de dinosaurussoort Deinonychus antirrhopus in New York geveild voor ongeveer twaalf miljoen dollar, en in 2020 bracht een skelet van een Tyrannosaurus rex meer dan 30 miljoen dollar op. Veel deskundigen staan echter kritisch tegenover het veilen van wetenschappelijk waardevolle skeletten.

Aangeboden door onze partners