Kritiek op Nederlandse politie voor schieten op protesterende boeren, vakbond: “Schieten echt alleen in ernstige situatie”

De politie schiet echt alleen in heel bedreigende situaties. Dat benadrukt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politievakbond NPB woensdag. Dinsdagavond schoot de politie gericht op boerendemonstranten, nadat zij zouden hebben geprobeerd in te rijden op agenten bij een snelwegoprit in Heerenveen (Friesland). “De politie schiet niet zo vaak en niet zo veel, het moet dan echt een gevaarlijke situatie zijn geweest”, aldus Struijs.

jvhBron: BELGA

Struijs ziet dat er veel kritiek is op sociale media, zowel op het optreden van de politie als op de boeren. “Iedereen bemoeit zich ermee”, zegt de vakbondsman. “Het lijkt bijna wel alsof we een veiligheidscrisis hebben in plaats van een stikstofcrisis. Ik doe vooral dringend de oproep om het onderzoek van de Rijksrecherche af te wachten voor de waarheidsvinding over het schieten van de politie.”

LEES OOK. Boerenprotest Nederland: politie schiet nadat demonstranten op agenten proberen in te rijden in Heerenveen

Ook Wim Groeneweg van politievakbond ACP roept op het onderzoek af te wachten. “Laten we in godsnaam onze rust bewaren totdat het onderzoek klaar is. De politie bestaat uit zeer goed opgeleide mensen die echt niet zomaar gaan schieten.” Groeneweg verwacht dat het schieten een incidentele gebeurtenis is, en niet de voorbode van escalatie van de boerenprotesten.

Struijs ziet ook dat een meerderheid van de boeren demonstraties wil zonder geweld en zonder gevaarlijke situaties. “Maar op sommige plaatsen worden de protesten grimmiger, zoals in Friesland dinsdagavond. Ook sluiten er opruiers aan, die we kennen van eerdere demonstraties. Die hebben maar één doel: geweld tegen de overheid. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.”

Bij de schoten op het protest van dinsdagavond raakte niemand gewond, maar een tractor werd door een kogel geraakt. Wel werden drie mensen opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten