Druk blijft stijgen: drie ministers uit regering van Boris Johnson nemen in enkele uren ontslag

Nadat dinsdag al twee topministers hun ontslag uit de Britse regering hadden gegeven, hebben woensdag opnieuw drie ministers hun vertrek aangekondigd. De druk stijgt zo op Boris Johnson, wiens premierschap aan een zijden draadje hangt.

jvhBron: The Guardian
Will Quince 

Will Quince ©  ZUMA Press

Minister voor Kinderen en Families Will Quince nam woensdag als eerste ontslag. Dat ontslag is opvallend: Quince verdedigde Johnson dinsdag nog in verschillende interviews, maar zegt nu dat hij opstapt omdat hij daarvoor “foute informatie uit Downing Street (het kabinet van Johnson, red.)” had gekregen.

LEES OOK. “Game over”: Britse kranten zien toekomst van Boris Johnson aan zijden draadje hangen

Quince schrijft op Twitter dat hij de “categorieke bevestiging” had gekregen van Downing Street dat Johnson niet op de hoogte was van beschuldigingen tegen Chris Pincher, een parlementslid dat beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag, toen hij hem benoemde tot deputy chief whip in het Britse Lagerhuis. Later op de dag kwam echter aan het licht dat Johnson wel degelijk op de hoogte was. De premier verontschuldigde zich daar inmiddels al voor, en zei dat hij dat “vergeten” was.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ontslag na ontslag

Even later raakte bekend dat ook minister van Scholen Robin Walker er de brui aan geeft. Hij zei in een verklaring dat de regering “overschaduwd wordt door fouten en twijfels over de integriteit”. En kort na het vragenuurtje – waarin Johnson duidelijk maakte dat hij niet aan opstappen denkt – liet ook minister van Wonen Stuart Andrew weten dat hij opstapt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Laura Trott stapte woensdag op, zij was kabinetschef op het ministerie van Transport. “Vertrouwen is in de politiek van het opperste belang, en zou dat altijd moeten zijn. Maar jammer genoeg is dat de afgelopen maanden verloren gegaan”, klonk het in haar ontslagbrief.

LEES OOK. Boris Johnson in zwaar weer: na twee ministers stappen ook vicepartijvoorzitter en meerdere parlementsleden op

Dinsdag kondigden de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid en de minister van Financiën Rishi Sunak al hun ontslag al aan. De twee zwaargewichten maakten hun ontslagbrieven openbaar op Twitter, en spaarden daarbij hun kritiek op BoJo niet. Zij achtten hem niet langer competent, en zeiden het vertrouwen in hem te hebben verloren.

Daarmee hebben sinds dinsdagavond in totaal nu al 13 regeringsmedewerkers ontslag genomen.

Schandalen

De crisis bij de Conservatieve Partij is daarmee, na ook al eerdere beschuldigingen van seksueel wangedrag en verkrachting aan leden van de Tories en na het zogenaamde ‘Partygate’-schandaal, compleet, maar Johnson zelf wil nog altijd doorgaan. Dat is niet naar de zin van een reeks partijgenoten, die vinden dat er een nieuwe vertrouwensstemming moet komen. Daarvoor zouden wel eerst de regels aangepast moeten worden, omdat de premier slechts een maand geleden nog zo’n stemming overleefde. Hij kreeg toen steun van 59 procent van zijn partijgenoten.

Nieuwe minister van Financiën verdedigt Johnson

De nieuwe Britse minister van Financiën Nadhim Zahawi, die werd aangesteld ter vervanging van Sunak, nam dinsdag de verdediging van zijn nieuwe baas op zich. “Boris Johnson is integer en vastbesloten om te presteren”, liet hij optekenen.

Zahawi wordt zelf beschouwd als een mogelijke opvolger voor Johnson, maar ontkent die ambities. In plaats daarvan verdedigde hij zijn werk voor de premier. “Je doet dit werk niet om een gemakkelijk leven te hebben. Elke dag neem je moeilijke beslissingen. Soms is het makkelijk om weg te lopen, maar het is veel moeilijker om te zorgen voor dit land.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten