Tijdens de ‘Culinaire èkspozee’ van Perfesser Gents leer je tijdens de Feesten het schoonste dialect ter wereld

 

 ©  fvv

Gent -

Tijdens de Gentse Feesten een les dialect volgen met een hapje en drankje erbij. Het kan tijdens de Culinaire èkspozee van onze Perfesser. Voor Peter Van Haelter (55) is het zijn eerste Feesten als opvolger van de legendarische Freek Neirynck. “Ik wil het Gents dialect verder in stand houden.”

Simon Dekaezemaker

“Mijn ‘Culinaire èkspozee’ is een geanimeerde uiteenzetting over het Gents dialect in de keuken”, legt perfesser Gents Peter Van Haelter uit. “Over de soorten groenten en fruit in het Gents, maar ook enkele typische uitdrukkingen met brood bijvoorbeeld. Zo wil ik het dialect verder in stand houden.”

Voor Van Haelter is het zijn eerste voorstelling tijdens de Gentse Feesten als Perfesser Gents. In 2019 volgde hij Freek Neirynck op, die toen onverwacht overleed. “Freek wou op zijn 70ste stoppen en vroeg mij ervoor al om de fakkel over te nemen. Ik zegde onmiddellijk toe.”

Gentse proevertjes

Maar door corona bleef een eerste grote voorstelling als Perfesser Gents uit. “Ik had in De Gentenaar wel een rubriek met Gentse woordjes en bracht een almanak uit, maar nu kan ik eindelijk ook eens fysiek mijn rol als Perfesser brengen”, gaat Van Haelter verder. “Ik kijk er enorm naar uit.”

Tijdens de voorstelling in de foyer van de Minardschouwburg worden de gasten ook getrakteerd op typische Gentse proevertjes en gezang. “Het is een apertiefvoorstelling”, zegt Van Haelter. “Op de menu onze specialiteiten, zoals Gandaham, mastellen met kaas van Het Hinkelspel en uuflake.”

INFO en tickets: Perfesser Gents, ‘Culinaire èkspozee’, 16-17-23-24/7, vanaf 11 uur in de Minard, www.uitbureau.be en www.minard.be

LEES OOK. Dit is de nieuwe drinkbeker voor de Gentse Feesten: 350.000 stuks gemaakt, 1 euro waarborg

LEES OOK. DJ Dirk Stoops moet van openingsavond Gentse Feesten knaller maken: “Eerst eet ik zeven boterhammen met paardenfilet”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent