Jarenlange droogte brengt Amerikaanse Hoover Dam in problemen

 

 ©  AFP

De Hoover Dam, een waterkrachtcentrale nabij Las Vegas, riskeert binnenkort buiten werking te treden. Door de jarenlange droogte in het westen van de Verenigde Staten is het volume van het waterreservoir fel verminderd. De centrale moet honderdduizenden Amerikaanse gezinnen van elektriciteit voorzien.

jvhBron: BELGA

De Hoover Dam damt de rivier de Colorado in, waardoor Lake Mead ontstaat, het belangrijkste waterreservoir in de Verenigde Staten. Dat meer verloor al 28 procent van zijn capaciteit door de aanhoudende droogte van de afgelopen 23 jaar, waardoor er minder druk is om het water door de turbines te duwen. Dat zegt Patti Aaron van het Bureau of Reclamation, het federaal agentschap dat de dam beheert. 

Op zijn hoogtepunt ging het meer tot 365 meter boven de zeespiegel. Vandaag ligt het waterniveau op 320 meter. Wekelijks daalt dat verder met zo’n 30 centimeter. Als het niveau onder de 289 meter gaat, stroomt er geen water meer door de turbines.

De rivier de Colorado ontspringt in de Rocky Mountains en doorloopt verschillende Amerikaanse staten. Door de klimaatverandering valt er in de wintermaanden minder sneeuw of smelt die sneller, met de gevolgen van dien. De Hoover Dam ging in 1931 in werking, en gold toen als een symbool voor de ambities en knowhow van Amerikaanse ingenieurs.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten