47 agenten gewond geraakt bij protest in Noord-Macedonië

 

 ©  AP

In Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, zijn dinsdag 47 politieagenten gewond geraakt tijdens protesten over de tegemoetkomingen van de regering over rechten voor etnische minderheden.

jvhBron: BELGA

Twee van de 47 agenten raakten zwaargewond, elf demonstranten werden gearresteerd. Volgens de rapporten gooiden de demonstranten met stenen, vuurwerk, petroleumbommen, en andere objecten. Enkele overheidsgebouwen raakten beschadigd.

De tegemoetkomingen vormen deel van de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie. De nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE had opgeroepen tot protest, omdat ze kwaad is over de tegemoetkomingen die het land in dat proces maakt tegenover Bulgaren.

Bulgarije, dat lid is van de Europese Unie, blokkeert al twee jaar lang de toetredingsgesprekken van Noord-Macedonië. Het land wou dat de 3.500 Bulgaren die in Noord-Macedonië wonen er genoemd worden in de grondwet, om zo hun gelijke rechten te beschermen.

Dimitri Kovacevski, de premier van Noord-Macedonië, zei dinsdag tegen Europees president Charles Michel dat zijn land kan leven met de tegemoetkomingen. Oorspronkelijk had Bulgarije meer eisen gesteld, onder meer over taalkwesties. Maar ook die tegemoetkomingen aanschouwt de oppositiepartij als onaanvaardbaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten