Nieuwe woonwijk met groot buurtpark moet ziekenhuissite nieuw leven inblazen

Naast en tussen de gebouwen komt een park van 6.500 vierkante meter 

Naast en tussen de gebouwen komt een park van 6.500 vierkante meter ©  KRAS Architecten

Gentbrugge -

De site rond het AZ Maria Middelares aan de Kliniekstraat in Gentbrugge krijgt een volledige make-over. Rond het ziekenhuis komen appartementen, woningen, een sportmedisch centrum en een buurtpark. Tegen 2026 moet alles af zijn, maar ook deze zomer valt er al heel wat te beleven.

Fien Lakiere

De site van het voormalige Sint-Jozefziekenhuis in Gentbrugge ondergaat vanaf eind dit jaar een grondige opknapbeurt. Momenteel vind je er het medisch centrum van het AZ Maria Middelares en een grote parking. Projectontwikkelaar Revive zal zowel het ziekenhuis als de hele buurt errond volledig renoveren.

De leegstaande verdiepingen van het ziekenhuis krijgen een nieuwe invulling als hypermoderne kantoren voor bedrijven in de medische technologiesector. “Naast private kantoor- en atelierruimtes, komen er gedeelde faciliteiten zoals vergaderzalen, een labo en lunchplekken”, zegt Steven Rosseel van Revive. Op het dak van het gebouw komt een daktuin met dakterras voor het personeel.

De site ligt tussen de Kliniekstraat en de Tweekapellenstraat.  

De site ligt tussen de Kliniekstraat en de Tweekapellenstraat.  © IF 

Daarnaast wordt er een nieuw sportmedisch centrum gebouwd voor het ziekenhuis. “Onze focus blijft de verdere uitbouw van het aanbod inzake gezondheidszorg, met onder meer de uitbreiding van ons SportMedisch Centrum en de verkenning van innovatieve diagnose- en behandelingsmogelijkheden”, zegt Christophe Mouton, CEO van AZ Maria Middelares. “De toegankelijkheid van de site, zeker met het oog op onze meest kwetsbare patiënten, staat daarbij centraal.”

Publiek park

De grote betonnen parking op het terrein verdwijnt ondergronds, waardoor er extra ruimte vrijkomt op de site. Ook enkele gebouwen naast het ziekenhuis worden gesloopt. Daar zal Revive 36 appartementen en 11 woningen bijbouwen.

Er komt ook een buurtpark van 6.500 vierkante meter, dat publiek toegankelijk zal zijn. Bewoners die rond het park wonen, zullen zelfs een poortje kunnen aanvragen dat hen rechtstreekse toegang geeft. Ook de ondergrondse parking zal buiten de kantooruren gebruikt kunnen worden door buurtbewoners.

 

 ©  KRAS Architecten

Rusthuisbewoners in de portretklas

De werken aan de site gaan eind dit jaar van start en zouden in 2026 volledig klaar moeten zijn. In afwachting worden deze zomer allerlei activiteiten georganiseerd op de site, van workshops schilderen tot koken, fietsen en dansen. Hiervoor werkt Revive onder andere samen met de buren van wzc Ter Hovingen en wijkgezondheidscentrum De Punt.

“De bewoners van het woonzorgcentrum zullen elke donderdag als levend model fungeren in de portretklas van De Studio, we werken samen met het buurtinitiatief Onzen Hof en we geven buurtbewoner Robbe van Overloop een trekkersrol voor de weekendprogrammatie”, zegt Laila De Bruyne van Revive. “We willen samen met de buurtbewoners ervoor zorgen dat zij zich welkom voelen op de site, ook voor de ontwikkeling van start gaat.”

Info: www.kliniekintransitie.be

Steven Rosseel van Revive en Christophe Mouton van AZ Maria Middelares stelden de toekomstplannen voor op de huidige site. 

Steven Rosseel van Revive en Christophe Mouton van AZ Maria Middelares stelden de toekomstplannen voor op de huidige site. ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent