Wielrennen Beloften Europees kampioenschap tijdrijden in Anadia

Alec Segaert kan kracht kwijt op het zware traject: “Ik ga voor podium”

Alec Segaert staat met vertrouwen aan de start in het Portugese Anadia.

Alec Segaert staat met vertrouwen aan de start in het Portugese Anadia.© Bart Vandenbroucke

Is Alec Segaert een jaar na zijn Europese tijdrittitel bij de junioren ook in staat om toe te slaan bij de beloften?

“Het intervalparcours in Portugal ligt me goed. Een podiumstek is mijn doel”, zegt de Belgische kampioen.

Michel Vanden Heede

“Ik ben klaar voor de strijd, echt wel. Na mijn drukke junimaand in Italië (met een reeks eendagskoersen en de Baby Giro) kom ik met veel goesting en een goed vormpeil aan de start. Ik ga uit van mijn eigen kracht.”

Zijn generale repetitie was meer dan geslaagd. Met zijn kompanen van Lotto-Soudal Development Team kroonde de Lendeledenaar zich zondag tot Belgisch kampioen ploegentijdrijden in Montenaken. Dat hij de locomotief van dienst was, hoeft geen betoog. “Het was afgesproken dat ik langere kopbeurten zou doen. We reden volgens plan met vier (van de zes) naar de finish.”

“Ik had een goed gevoel, maar de Europese titelstrijd is natuurlijk nog een ander verhaal. Het is bij gebrek aan referenties moeilijk om de concurrentie in te schatten. In de Triptyque des Monts et Châteaux klopte de Italiaan Lorenzo Milesi me. Ook in de Giro maakte hij indruk. Hij wordt sowieso een grote concurrent. Ook met de Noor Soren Waerenskjald, die vorig jaar tweede was bij de beloften, moet ik terdege rekening houden. En dan is er nog de Tsjech Mathias Vajec, die in 2020 Europees tijdritkampioen bij de junioren werd.”

Met plezier wegcijferen

“De afstand van 22 kilometer is vergelijkbaar met die van vorig jaar. Bovendien sluit het traject goed aan bij mijn mogelijkheden. Voortdurend gaat het op en af. Vorig jaar in Trento heb ik ervaren dat een intervalparcours goed aansluit bij mijn mogelijkheden. Ook in de Chrono des Nations ging het om zo’n omloop. Bergop kan ik mijn kracht ontwikkelen. Tijdens de afdaling herstel ik snel zodat ik bij de volgende hindernis weer hard kan gaan. Een volledig vlakke omloop zoals die van het wereldkampioenschap in Brugge is iets minder mijn ding.”

Segaert doet de dubbel. “Ook voor de wegrit ben ik ambitieus. We hebben een sterk team. Het kan alle kanten uit, maar iedereen is het erover eens dat Lennert Van Eetvelt in een fantastische conditie verkeert. Het pittige parcours is hem op het lijf geschreven. Ik zal me met plezier wegcijferen voor hem.”

Het Europees kampioenschap tijdrijden voor beloften vindt donderdag plaats. De temperatuur in het Portugese Anadia kan oplopen tot 38 graden in de schaduw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten