Ursula von Der Leyen: “Moeten ons voorbereiden op complete afsluiting Russisch gas”

Ursula von der Leyen. 

Ursula von der Leyen. ©  AP

De Europese ministers van Energie houden op dinsdag 26 juli een buitengewone vergadering om de energiebevoorrading voor aanstaande winter te bespreken. Dat heeft het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie woensdag aangekondigd.

Jeroen DeblaereBron: BELGA

“Het Tsjechische voorzitterschap heeft zonet besloten om een buitengewone energieraad bijeen te roepen op 26 juli. De ministers zullen de paraatheid van de energiesector voor de winter bespreken”, zo tweette het voorzitterschap.

De energieministers zullen zich buigen over het noodplan dat de Europese Commissie aan het klaarstomen is. Dat plan moet volgens voorzitter Ursula von der Leyen verzekeren dat “het gas gaat naar waar het het meest nodig is” in een scenario waarin Rusland de gaskraan helemaal zou dichtdraaien, zo legde ze woensdag uit in het Europees Parlement. 

Voor von der Leyen is duidelijk dat de Russische president Vladimir Poetin “energie als wapen blijft gebruiken”. “We moeten ons voorbereiden op verdere verstoringen van de gasleveringen, zelfs op een complete afsluiting van Rusland”, waarschuwde ze. Er zijn nationale noodplannen, maar er is volgens von der Leyen ook nood aan Europese coördinatie en gezamenlijke actie. 

Als vergelding voor de Europese sancties na de Russische invasie in Oekraïne is Moskou de gasleveringen aan de EU al wekenlang aan het terugschroeven. Intussen ontvangen al twaalf lidstaten minder of helemaal geen gas meer. Dat stuwt de energieprijzen verder de hoogte in en  roept vraagtekens op over de bevoorradingszekerheid in de EU. 

Hoewel de EU zich zo snel mogelijk wil loskoppelen van de Russische gaskraan en volop alternatieve energieleveranciers probeert aan te trekken, zijn vele lidstaten momenteel nog erg afhankelijk van Russische gasleveringen. Een land als Tsjechië bijvoorbeeld importeerde vorig jaar nog 87 procent van zijn gas uit Rusland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten