‘Struikelsteen’ voor joodse Martha die onderdook bij haar grote Gentse liefde: “Iemand zou er een film over moeten maken”

Fred Adler (de neef van Martha) en Isaline Claessens, de kleindochter van Yvonne. 

Fred Adler (de neef van Martha) en Isaline Claessens, de kleindochter van Yvonne. ©  MDD

Gent -

In het voetpad voor een onopvallend herenhuis aan de Sint-Joriskaai is woensdag een ‘struikelsteen’ verwerkt. Een eerbetoon aan Martha Geiringer, een joodse vrouw die er onderdook tijdens WOII. Tegelijk herinnert de steen aan het verhaal van liefde, verraad en heldenmoed dat zich er afspeelde.

Max Dedulle

Wie vanaf nu langs het huis aan de Sint-Joriskaai wandelt, ziet de naam ‘Martha Geiringer’ op de grond, vereeuwigd op een struikelsteen of ‘Stolperstein’. Die zie je steeds vaker opduiken in Gent en ver daarbuiten, om eer te betuigen aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De blinkende stenen zijn amper 10 op 10 centimeter groot, maar er zit steevast een diep tragisch verhaal achter.

“Het is mijn hoop dat mensen de steen zien en achteraf meer over Martha opzoeken”, zegt Lieva Reunes, de Gentse leerkracht en schrijfster die het initiatief nam voor de steen. “Want iedereen moet weten wat hier is gebeurd.” (lees verder onder de foto)

De steen werd woensdagmorgen ingemetseld. 

De steen werd woensdagmorgen ingemetseld. ©  MDD

Verraad

En dat verhaal grijpt naar de keel. Martha was een joodse studente die Wenen ontvluchtte voor het nazigeweld en zo in Gent belandde. Daar dook ze onder bij Yvonne Fontaine, een dokter die op de Sint-Joriskaai woonde. De twee kregen een bijzondere band en zelfs een relatie. De man van Yvonne, die intussen in de collaboratie was beland, kon dat niet verkroppen. Hij verraadde Martha, waardoor ze naar Auschwitz werd gedeporteerd. Op amper 30-jarige leeftijd werd ze daar vermoord.

“Iemand zou een film moeten maken over hun verhaal”, vindt auteur Marc Verschooris. Hij schreef al meerdere boeken over Gentenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog, en raakte gefascineerd door Martha en Yvonne. “Tot voor kort wist niemand over de historie, zelfs de families niet. Dat ze hier opnieuw ‘samen’ zijn, maakt me emotioneel.” Verschooris schreef over het koppel in enkele eerdere boeken, en bracht met ‘Martha’s labyrinth’ onlangs een werk uit dat volledig gewijd is aan de twee vrouwen. (lees verder onder de foto)

 

 ©  MDD

Niets belangrijker

Yvonne Fontaine kreeg vorig jaar al haar eigen straat in Oostakker, en nu is ook Martha vereeuwigd in Gent. De onthulling van de struikelsteen lokte woensdagmorgen tientallen geïnteresseerde buurtbewoners, historici en zelfs familieleden naar de Sint-Joriskaai. Fred Adler, een neef van Martha, was zelfs speciaal overgevlogen uit San Francisco, waar hij woont.

In het herenhuis aan het water waar vroeger de dokterspraktijk van Yvonne was, woont nu politierechercheur Nicole Van Der Beken. “Enkele jaren geleden stonden Marc en Yvonne’s kleindochter hier plots aan de deur. Ik wist van niets, en het verhaal raakte me diep. Toen Lieva me een brief stuurde met het voorstel voor een struikelsteen, heb ik geen moment getwijfeld.”

Toevallig hangt aan Nicole’s voordeur een sticker met de boodschap ‘Niets is belangrijker dan vrede’. “Die heeft mijn zoon er ooit gekleefd, lang voordat we wisten wat hier was gebeurd. Maar de struikelsteen bewijst dat we het niet genoeg kunnen herhalen.”

LEES OOK.Gentse vrouwelijke huisarts verborg joodse vluchtelinge: “Ik heb nooit geweten dat mijn oma een oorlogsheldin was”

“Niets is belangrijker dan vrede”, vindt Nicole. 

“Niets is belangrijker dan vrede”, vindt Nicole. ©  MDD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent