“Geen enkele artiest voelt ook maar een kriebeltje in de keel.” Gent Jazz (bijna) klaar voor eerste editie na corona

Bertrand Flamang van Gent Jazz 

Bertrand Flamang van Gent Jazz ©  DVH

Gent -

Vierde keer goede keer. Zonder ongelukken speelt Sting woensdag 13 juli de Bijlokesite plat. Dan is Gent Jazz, dat donderdag van start, gaat al vijf dagen bezig. Na alle coronamiserie eindelijk nog eens een volwaardige editie. Organisator Bertrand Flamang heeft nu meer stress dan in de beginjaren.

Sander Luyten

“Als donderdag de poorten opengaan, zullen we klaar zijn”, zegt Bertrand Flamang. Zoals veel festivals is het ook voor Gent Jazz geen sinecure om tijdens een zeer drukke zomer voldoende podiummateriaal te vinden. Gelukkig kan Flamang rekenen op productieman Ives Mergaerts. Die is er al bij sinds de begindagen en hoort bij de top van België.

Toch is Flamang wat gestresseerd: “Meer nog dan bij de afgelopen 20 edities. Die corona blijft toch in mijn hoofd spoken. Gelukkig zijn we een buitenevenement en tot op heden heeft geen enkele artiest op onze affiche ook maar een kriebeltje in de keel. Ook Sting niet! Hij speelt 150 concerten per jaar. Dan kan je al eens ziek vallen, zoals in 2019. Dat er in 2020 en 2021 corona was, is zijn schuld niet. Nu is hij een gezonde mens die veel concerten geeft, en hopelijk geeft hij bij ons een zeer goed concert.” (lees verder onder foto)

 

 ©  DVH

300.000 euro

In juni besliste de Vlaamse overheid dat Gent Jazz en Jazz Middelheim, dat ook door Flamang wordt georganiseerd, samen geen jaarlijkse subsidie meer krijgen van 300.000 euro. De kas van Gent Jazz staat dus onder druk. “Daarom hebben we dit jaar geen podium in de boomgaard. Het is wel onze uitdrukkelijke bedoeling dat volgend jaar wel weer te doen”, zegt Flamang.

In de plaats is er tijdens de meeste dagen een extra concert op het hoofdpodium en ontvangt Gent Jazz ‘B-Jazz’, een internationale wedstrijd waardoor er vrijdag en zaterdag wél een tweede podium is. In de boomgaard komt een gezellig café waar ‘een fijne persoon’ muziek draait in de sfeer van de programmatie. Het festival werkt daarvoor samen met Music Mania, dat ter plaatse platen zal verkopen. (lees verder onder foto)

 

 ©  DVH

Geen junkfood

Flamang is een notoir liefhebber van eten en drinken, dus het is logisch dat Gent Jazz daar veel aandacht aan schenkt. “Geen junkfood op onze weide. Alleen foodtrucks met goede producten. Iedereen zal zijn gading vinden, maar we hebben een publiek dat zich bewust is van dierenleed en de klimaatproblemen. We zetten daarom ook in op vegetarisch en veganistisch eten. SGOL, het café onder de Stadshal is een van onze partners. Met een ticket van Gent Jazz krijg je daar een gratis aperitief.”

Zijn er nog tickets voor al dat muzikale plezier? Zeker! “In normale jaren zou ik zeggen dat de ticketverkoop goed loopt, maar nu staat er wat meer druk op de ketel”, geeft Flamang toe. “Het mag dus nog wat beter. Het worden ideale festivalomstandigheden. Ik hoop dat het mensen motiveert om langs te komen. We zijn bovendien een van de minst dure festivals van het land.”

Straffe madammen

Tot slot: naar welke concerten kijkt de organisator uit? “Ik ben een liefhebber van klassieke jazz, maar Melody Gardot en Agnes Obel staan met stip genoteerd. Dat zijn twee straffe dames die jaren geleden bij ons voor het eerst optraden voor een Belgisch publiek. Dat we hen nu als headliner hebben, is zeer straf.”

Info en tickets: Gent Jazz, van donderdag 7 juli tot en met zaterdag 16 juli, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent, www.gentjazz.com

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent