Na duizenden rondvaarten staat ‘Jacob van Artevelde’ te koop: “We hopen dat hij in de vaart blijft”

Het schip bood plaats aan 90 bezoekers voor een tochtje door de haven. 

Het schip bood plaats aan 90 bezoekers voor een tochtje door de haven. ©  North Sea Port

Gent -

Na duizenden rondvaarten door de haven, zet North Sea Port het bekende schip Jacob van Artevelde te koop. Het havenjacht onderhouden werd te duur en het wordt vervangen door een groter exemplaar.

Fien Lakiere

De Jacob van Artevelde vaart al decennialang elke zaterdag en tijdens de Gentse Feesten uit in de Gentse Haven. Heel wat Gentenaars, toeristen, bedrijven en bezoekende delegaties maakten een tochtje met het schip, maar daar komt nu definitief een eind aan. Eigenaar North Sea Port zoekt namelijk een herbestemming voor het havenjacht.

“Het schip onderhouden en vernieuwen zou te veel kosten”, zegt Johan Bresseleers van North Sea Port. “Daarnaast is het niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kunnen er maximaal 90 bezoekers tegelijk meevaren. Het schip heeft ook niet de juiste kenmerken om de Schelde over te steken richting Vlissingen, waardoor het vaargebied beperkt is tot het kanaal Gent-Terneuzen.”

IJsbreker

Daarom werkt het havenbedrijf al enige tijd samen met rederij Denick uit Terneuzen. “Zo kunnen we de rondvaarten verderzetten, want hun schepen kunnen tot 250 mensen meenemen en hebben meer comfort”, zegt Bresseleers. “De Jacob was in 1964 initieel gebouwd op de scheepswerven van Langerbrugge als ijsbreker voor het kanaal. Hij was niet bedoeld voor rondvaarten.”

Voor wie nog een laatste tochtje wil maken met de Jacob, zijn er nog enkele gratis plaatsjes beschikbaar tijdens de Gentse Feesten. Wie geïnteresseerd is om het schip over te nemen, kan contact opnemen met filip.remmerie@northseaport.com. “We werken niet met een instelprijs, je kunt gewoon een voorstel doen”, zegt Bresseleers. “We hopen vooral dat hij in de vaart blijft.”

 

 ©  North Sea Port

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent