Terwijl andere Tourfavorieten (grote) schade oplopen, is Tadej Pogacar de morele winnaar: “Ik trakteer Jasper Stuyven op een biertje”

 

 ©  REUTERS

Tadej Pogacar heeft een fantastische zaak gedaan in zijn zoektocht naar een derde eindzege in de Tour de France. De Sloveen schitterde op de kasseien van de vijfde etappe en sloeg zijn grootste concurrent, Primoz Roglic, meteen ver weg.

Vincent Van Genechten, Hugo Coorevits

Pogacar nam op de kasseien zelf het initiatief en reed iedereen behalve Jasper Stuyven uit het wiel. De kopgroep pakken, van waaruit Simon Clarke de etappe won, lukte uiteindelijk niet, maar de Sloveen van Team UAE Emirates deed wel een gouden zaak door de pech voor Jonas Vingegaard en de valpartij van Primoz Roglic. Die laatste kreeg bijna twee minuten aan de broek.

“Ik trakteer Jasper Stuyven op een biertje”, zei tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar na de aankomst aan het Bos van Wallers. De Sloveen van UAE Team Emirates demonstreerde nog maar eens dat hij een alleskunner is. Ook al was er in de finale geen enkele ploegmaat te bespeuren. “Ik was al blij dat ik Jasper Stuyven kon volgen. Ik zat op strook drie in een goede positie en voelde me goed. Al loste Stuyven me bijna. Ik heb afgezien, maar pakte toch enkele seconden (13 op o.a. Vingegaard, red).”

Organisator ASO vroeg bij monde van de interviewer of hij nu geen trek had gekregen in Parijs-Roubaix? “Nee”, was zijn kordate antwoord. “Hier had je slechts elf stroken. Dat is nog een groot verschil met de echte Parijs-Roubaix. Dit was al voldoende”, aldus de man die zonder de minste tegenslag nog één rit is verwijderd van de vrijdagetappe naar Super Planche des Belles Filles, waar hij wel aan zet kan komen.

Maar de Tour is nog lang niet voorbij. “Deze etappe ligt nu achter ons en ik ben tevreden over het verloop. Ik ben in goede vorm en kijk uit naar de bergen. De kasseien en het tijdrijden zijn niet mijn specialiteiten, maar ik heb er dit keer van kunnen profiteren. Gelukkig overkwam me niets. Het team bracht me voor de stroken in de juiste positie en daarna was het ‘going with the flow’. Vandaag draaide het erom om te overleven. Uiteindelijk won ik wat tijd, maar ook niet al te veel. Het is een goede dag voor ons. Ik hoorde over de valpartijen. Ik wist wel niet dat Primoz gevallen was, maar langs de andere kant was de groep na enkele sectoren toch echt klein. Maar dan kwamen er aanvallen van links en rechts en gingen we echt hard over die stenen. Ik deed mijn eigen race, erover wakend dat ik niet viel.”

De uitslag der favorieten:

Tadej Pogacar +51”

Nairo Quintana +1’04”

Jonas Vingegaard +1’04”

Aleksandr Vlasov +1’04”

Jakob Fuglsang +1’04”

Geraint Thomas +1’04”

Daniel Martinez +1’04”

Adam Yates +1’04”

Enric Mas +1’04”

Rigoberto Uran +1’04”

Primoz Roglic +2’59”

Alexey Lutsenko +2’59”

Ben O’Connor +4’12”

Michael Woods +4’12”

Jack Haig - opgave

 

 ©  AFP

De stand der favorieten:

Tadej Pogacar

Jonas Vingegaard +21”

Adam Yates +29”

Geraint Thomas +31”

Aleksandr Vlasov +37”

Daniel Martinez +50”

Romain Bardet +51”

Nairo Quintana +55”

Jakob Fuglsang +1’01”

Enric Mas +1’02”

Rigoberto Uran +1’59”

Primoz Roglic +2’15”

Alexey Lutsenko +2’51”

Ben O’Connor +4’15”

Michael Woods +5’22”

 
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten