Wielrennen beloften EK Mixed Relay in Anadia

Arno Claeys had op een selectie voor wegrit gehoopt: “Blij dat ik hier ben”

Claeys staat op de reservelijst voor de wegrit.

Claeys staat op de reservelijst voor de wegrit. © Marc Van Hecke

Arno Claeys (Team Elevate p/b Home Solution-Soenens) moet donderdag toekijken wanneer Lennert Van Eetvelt en Alec Segaert een gooi doen naar goud in de tijdrit. Een dag later is de Gentenaar aan zet in de Mixed Relay met Jonathan Vervenne, Esmée Gielkens en Kiona Crabbé.

Freddy De Geest

Het is warm in Portugal en het wordt dit weekend nog warmer. Vorig jaar proefde Claeys (22) van het EK-tijdrijden in Trento en eindigde er 27ste. “Uiteraard had ik opnieuw graag de tijdrit gereden, maar de wereldtoppers Alec Segaert en Lennert Van Eetvelt versperren de weg. Ik ga voor hen supporteren. Pakt één van hen de Europese titel, dan verwerven we op het WK in Australië een derde startticket en dan mag ik opnieuw hopen”, blikt de jongere broer van Dimitri hoopvol naar de toekomst.

Topconditie

“Uiteindelijk ben ik blij dat ik hier ben. De trui van je land mogen showen, blijft een eer. Dat we nipt het BK-ploegentijdrijden van Lotto Soudal verloren, heb ik een plaats gegeven. We verloren niet van pannenkoeken. Jonathan en ik toonden in Montenaken dat we in topconditie zijn. Wat ik van de mixed relax mag verwachten, weet ik niet. Jonathan en ik rijden eerst 22 kilometer en daarna is het de beurt aan Esmée en Kiona, die Marthe Goossens vervangt, na een positieve coronatest. We gaan er alles aan doen om onze vrouwelijke collega’s in een zo gunstig mogelijke positie aan hun tijdrit te laten beginnen. Wat de concurrentie waard is, is moeilijk in te schatten. Dat Nederland over een sterk kwartet beschikt, hoeft niet te verbazen. We gaan alle vier alles geven en zien wel waar we uitkomen.”

Claeys verkende het tijdrit- en wegparcours. “Ik ben reserve voor de wegrit. In deze onzekere tijden moet je er rekening mee houden dat er nog iemand afvalt, maar uiteraard wens ik dat niemand toe. Het tijdritparcours is lastig, geen meter vlak. In de afdalingen kun je veel snelheid maken. Dat het wegdek er niet zo best bijligt, kan hinderlijk zijn wanneer je in de beugel ligt. Er zijn ook enkele technische passages en een paar linke bochten. De warmte zal een niet onbelangrijke factor worden. Ze voorspellen tot 40 graden. Normaal gezien kan ik goed tegen de warmte en dus hoop ik dat het vrijdag ook zo is”, leeft Arno met enig vertrouwen naar de mixed relay toe.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent