Wielrennen junioren EK tijdrijden in Anadia

Jens Verbrugghe zet stap in het onbekende: “Eerste keer op dit niveau”

Jens Verbrugghe schat de kansen van de Belgen in: “Wij beschikken over een sterke ploeg.”

Jens Verbrugghe schat de kansen van de Belgen in: “Wij beschikken over een sterke ploeg.”© Geert De Rycke

Bondscoach Carlo Bomans heeft met Belgisch tijdritkampioen Duarte Marivoet Scholiers en Jens Verbrugghe (17) twee ijzers in het vuur. Verbrugghe won zondag in Montenaken met het Avia-Rudyco CT de titel in het ploegentijdrijden.

Freddy De Geest

Verbrugghe grossiert dit jaar in titels. In Oost-Vlaanderen pakte Jens de dubbel, weg- en tijdrittitel. “In het BK tijdrijden moest ik in Duarte Marivoet Scholiers wel mijn meerdere erkennen. Hou met Duarte maar rekening in Anadia”, voorspelt Jens. “Het BK ploegentijdrijden in Montenaken was voor mij een goede test nadat ik wat rust had ingebouwd en toegewerkte naar dit EK. De test is perfect gelukt. Er zat veel spanning op de benen en dus kunnen we met vertrouwen deze dubbel aanpakken. Van de tijdrit verwacht ik het meest. In een tijdrit is het een gevecht tegen de tijd en vooral tegen jezelf. In de wegrit zijn er veel scenario’s mogelijk. Dit EK is een koers van een niveau dat ik ga verkennen. Wat ik er mag van verwachten, weet ik niet. In de tijdrit van de Trophée Centre de Morbihan (Jens won het eindklassement, red.) eindigde ik vierde, maar toen ging het slechts over zeven kilometer. Nu wordt het een langgerekte inspanning op een selectieve omloop waarop ik normaal gezien goed voor de dag moet komen”, is Jens hoopvol gestemd aan de vooravond van de grote vuurdoop.

Geen massaspurt

Bondscoach Carlo Bomans koos voor de wegrit een ploeg met klimmers en punchers en liet sprinters thuis. “Ik verwacht ook dat het geen spurt zal worden”, is Jens zelfzeker na een verkenning. “Ze voorspellen veertig graden Celsius. Dat wordt een niet onbelangrijke factor op een parcours dat niet te onderschatten is. Per ronde moeten we twee keer een klim over. Na zes keer zal dat serieus doorwegen. Vooral omdat er een best steile beklimming inzit waarop het peloton sowieso uit elkaar zal spatten. Wij beschikken over een sterke ploeg met Duarte Marivoet Scholiers, Robbe Dhondt, Aaron Dockx, Maxence Place en Sente Sentjens. Hoe een wedstrijd gaat evolueren, is moeilijk te voorspellen, maar we moeten wel proberen te vermijden dat we in het defensief worden gedrongen”, getuigt van de zoon van oud-renner Rik al van enig tactisch inzicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten