Schutter Chicago bekent daden en overwoog ook in andere staat het vuur te openen, steeds meer vragen over wapenbezit

Robert Crimo. 

Robert Crimo. ©   Highland Park via REUTERS

De jongeman die maandag het vuur opende op een parade voor de Amerikaanse nationale feestdag in Highland Park, bij Chicago, “overwoog ernstig” om ook in Madison, in de buurstaat Wisconsin, het vuur te openen. Dat meldt de politie woensdag tijdens een persconferentie.

Bron: BELGA

De 21-jarige Robert Crimo bekende woensdag dat hij wel degelijk achter de schietpartij in Highland Park zat. Hij zei ook tot in Madison te zijn gevlucht voor hij werd opgepakt en “ernstig te hebben overwogen het wapen dat in zijn wagen lag te gebruiken voor een andere aanval” toen hij daar festiviteiten zag voor de 4th of July. De tweede aanval was niet gepland, in tegenstelling tot de aanval in Chicago, die de dader wekenlang voorbereidde, zegt de politie. 

LEES OOK. Zijn papa en mama werden allebei doodgeschoten tijdens parade in Highland Park Chicago, waarna kleine Aiden (2) alleen ronddoolde in de chaos (+)

Bij de schietpartij van maandag vielen zeven doden en een dertigtal gewonden. Sommige media maakten woensdag melding van een achtste dode, maar dat sprak de politie tegen. Crimo werd dinsdag in verdenking gesteld van zeven moorden en riskeert levenslang zonder de mogelijkheid om vervroegd vrij te komen. Hij moest woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen, die weigerde om hem voorlopig vrij te laten. Op 28 juli verschijnt Crimo opnieuw voor de rechter.

De FBI ruimt de plaats van de misdaad op. 

De FBI ruimt de plaats van de misdaad op. ©  REUTERS

Intussen ontstaan er steeds meer vragen over het wapenbezit van Crimo. De jongeman had een voorgeschiedenis van problematisch gedrag en bovendien zijn de wetten in de staat Illinois best streng. Toch kon de schutter in 2020 liefst vier wapens aankopen. Onder meer het AR-15-type waarmee hij maandag het vuur opende, maar ook een Kel-Tec sub-2000, een Remington 700 en een shotgun. In 2021 kocht hij ook nog een Glock 43x-pistool.

Vader betaalde vergunning

Straf, want de politie had dus al twee bijzondere rapporteren over de jongeman ontvangen. In april 2019 belde iemand de politie om te melden dat Crimo zelfmoord had proberen te plegen. Enkele maanden later namen agenten verscheidene messen in beslag nadat een familielid had gemeld dat Crimo ermee gedreigd had “iedereen te doden”. In Illinois moet je - voor je wapens mag aankopen - een vergunning krijgen. Schijnbaar heeft zijn vader betaald voor die vergunning. De vraag is nu hoe het kan dat ondanks de relatief strenge wapenwetten in Illinois er toch nog (zo veel) wapens gekocht konden worden.

LEES OOK. Schutter Highland Park verkleedde zich als vrouw om makkelijker te ontkomen en had eerder al gedreigd dat hij “iedereen zou vermoorden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten