Zoon van eerste minister opgepakt met koffer vol geld, net voor verkiezingen in Papoea Nieuw Guinea

 

In Papoea Nieuw Guinea zit de eerste minister in nauwe schoentjes. Reden is de zoon van de premier, die opgepakt is met een koffer met 1,56 miljoen Guinese kina in. Omgekerend is dat zo’n 430.000 euro. Dat gebeurde net aan de vooravond van de verkiezingen in het land.

jdg

Een PR-nachtmerrie is het voor eerste minister James Marape. Mospal, de zoon van de premier, werd gearresteerd nadat hij samen met een man reisde die een koffer bij zich had met daar meer dan 1,5 miljoen van de lokale munt kina in. Omgerekend is dat ongeveer 430.000 euro waar.

Mospal Marape bevestigde aan The Guardian dat hij was overgebracht naar het politiekantoor voor ondervraging, maar na enkele uren alweer mocht gaan. De man werd niet beschuldigd.

Net maandag gingen in Papoea Nieuw Guinea de stembussen open. Het was voor de eerste minister geen leuk nieuws om z’n zoon te zien opgepakt worden. Hij zei meteen dat hij niets met het geld en het transport ervan te maken had. “Mijn zoon had het geld niet bij zich, en hij was ook niet bij de groep die het geld hadden. Dit staat totaal los van ons en heeft te maken met iemand anders die het geld vervoerde. Mijn zoon had daar geen input in, hij was gewoon in de buurt.”

De man die wél met het geld rondliep, was de topman van Ipwenz Construction Compnay, een bouwfirma die in het land heel wat miljoenenprojecten heeft lopen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zou het geld gebruikt worden voor weginfrastructuur. Geruchten dat het geld te maken heeft met de verkiezingen, zijn “fout en fake”, zei de woordvoerder nog. “Het is niet de eerste keer dat onze topman zoveel geld afhaalt voor een bouwproject. Die 1,56 miljoen is niet zoveel geld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten