Kagame en Tshisekedi komen “de-escalatie” overeen bij bemiddeling in Luanda

 

 ©  EPA-EFE

De Rwandese president Paul Kagame en zijn Congolese ambtgenoot Félix Tshisekedi zijn woensdag in het Angolese Luanda overeengekomen om een “proces van de-escalatie” in gang te zetten. Dat maakte het kabinet van de Congolese president bekend. De ontmoeting gebeurde onder bemiddeling van de Angolese president Joao Lourenço, nu de spanningen in het oosten van Congo toenemen.

Bron: BELGA

Het kabinet van de Congolese president heeft het op Twitter over een stappenplan waarin de wil wordt geuit om de diplomatieke betrekkingen tussen Kinshasa en Kigali te normaliseren. Ook is er in het stappenplan sprake van “de onmiddellijke stopzetting van de vijandigheden” en “de onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugtrekking van M23 uit Congo”. 

M23, of de Beweging van 23 maart, is een oude rebellenbeweging, gedomineerd door tutsi’s, die eind vorig jaar weer van zich liet spreken in het oosten van Congo. Daardoor namen de spanningen tussen Congo en buurland Rwanda toe. Kinshasa beschuldigt Kigali ervan dat het de rebellen steunt, wat Kigali ontkent. 

De Afrikaanse Unie stelde de Angolese president aan als bemiddelaar. Volgens Congo is het stappenplan gericht op de herlancering van de gemengde commissie Congo-Rwanda, die al jaren niet meer bijeengekomen is. De commissie zou al op 12 juli in Luanda verzamelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten